ВЕСТИ 

ИВАНОВ УПАТИ ЧЕСТИТКА ДО ВЕРНИЦИТЕ ШТО ГО ПРАЗНУВААТ РАМАЗАН БАЈРАМ

Претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов, по повод големиот муслимански празник Рамазан-бајрам, упати честитка до сите припадници на исламската вероисповед во Република Македонија. „Рамазан-бајрам е еден од двата најзначајни исламски празника. Тој го означува крајот на едномесечниот пост и го слави духовното и телесното прочистување. Следните три дена, светиот месец ќе се слави во кругот на семејството и блиските. Овој месец е познат и како месец на добрина, милост, солидарност и простување;мисли и заложби на сите нас подеднакво, бидејќи воздржаноста од лошите мисли и духовното воздигнување се универзални човечки вредности“,…

Read More
ВЕСТИ Хуманитарни акции во Македонија 

ПОДЕЛЕНИ ХУМАНИТАРНИ ПАКЕТИ ВО с. ЦРНИК, ПЕХЧЕВО

Под мотото „Љубов секому, омраза никому“, организацијата Ахмадија Муслимански Џемаат во Македонија подели хуманитарни пакети по повод празникот Рамазан Бајрам. Беа поделени 450 пакети со храна во Берово, Пехчево и селото Црник, како и во Виница и Кочани. – По месецот на постот, ние го славиме Рамазан Бајрам. Пакетите ги делиме меѓу граѓаните и не правиме никаква разлика дали се муслимани или христијани, на сите ние помагаме, сите се создадени од Бога. На секаде во светот делиме вакви пакети, кога е Курбан Бајрам делиме пакети со месо, рече Васим Ахмад…

Read More
ВЕСТИ Хуманитарни акции во Македонија 

ПОДЕЛЕНИ ХУМАНИТАРНИ ПАКЕТИ ВО БЕРОВО

Под мотото „Љубов секому, омраза никому“, организацијата Ахмадија Муслимански Џемаат во Македонија подели хуманитарни пакети по повод празникот Рамазан Бајрам. Беа поделени 450 пакети со храна во Берово, Пехчево и селото Црник, како и во Виница и Кочани. – По месецот на постот, ние го славиме Рамазан Бајрам. Пакетите ги делиме меѓу граѓаните и не правиме никаква разлика дали се муслимани или христијани, на сите ние помагаме, сите се создадени од Бога. На секаде во светот делиме вакви пакети, кога е Курбан Бајрам делиме пакети со месо, рече Васим Ахмад…

Read More
ВЕСТИ Хуманитарни акции во Македонија 

ПОДЕЛЕНИ ХУМАНИТАРНИ ПАКЕТИ ВО ВИНИЦА

Под мотото „Љубов секому, омраза никому“, организацијата Ахмадија Муслимански Џемаат во Македонија подели хуманитарни пакети по повод празникот Рамазан Бајрам. Беа поделени 450 пакети со храна во Берово, Пехчево и селото Црник, како и во Виница и Кочани. – По месецот на постот, ние го славиме Рамазан Бајрам. Пакетите ги делиме меѓу граѓаните и не правиме никаква разлика дали се муслимани или христијани, на сите ние помагаме, сите се создадени од Бога. На секаде во светот делиме вакви пакети, кога е Курбан Бајрам делиме пакети со месо, рече Васим Ахмад…

Read More
ВЕСТИ Хуманитарни акции во Македонија 

ПОДЕЛЕНИ ХУМАНИТАРНИ ПАКЕТИ ВО КОЧАНИ

Под мотото „Љубов секому, омраза никому“, организацијата Ахмадија Муслимански Џемаат во Македонија подели хуманитарни пакети по повод празникот Рамазан Бајрам. Беа поделени 450 пакети со храна во Берово, Пехчево и селото Црник, како и во Виница и Кочани. – По месецот на постот, ние го славиме Рамазан Бајрам. Пакетите ги делиме меѓу граѓаните и не правиме никаква разлика дали се муслимани или христијани, на сите ние помагаме, сите се создадени од Бога. На секаде во светот делиме вакви пакети, кога е Курбан Бајрам делиме пакети со месо, рече Васим Ахмад…

Read More
ВЕСТИ Хуманитарни акции во Македонија 

ПОДЕЛЕНИ ХУМАНИТАРНИ ПАКЕТИ ВО ПЕХЧЕВО

Под мотото „Љубов секому, омраза никому“, организацијата Ахмадија Муслимански Џемаат во Македонија додели хуманитарни пакети по повод празникот Рамазан Бајрам. Беа поделени 450 пакети со храна во Берово, Пехчево и селото Црник, како и во Виница и Кочани. Даут Бајрактаров од Пехчево, член на оваа организација која во Македонија постои 20 години, истакна дека вакви хуманитарни пакети, организацијата дели за двата големи муслимански празници. – Секоја година делиме ваква помош, не ги делиме луѓето по вера, туку испраќаме порака до сите „Љубов секому, омраза никому“. Традиционално доделуваме прехранбен пакет и…

Read More
ВЕСТИ 

АХМАДИЈА НАГРАДЕНА ЗА ПОМОШТА НА ЕВРЕЈСКАТА ЗАЕДНИЦА ВО ХАИФА

Рабинот Дов Хаијун, Амир Мухамед Шариф Оди и Отецот Јусуф Јакоуб се добитници на наградата на AJC Unity за 2017 година за нивниот исклучителен придонес за ублажување на последиците од катастрофалните шумски пожари, поради кои беа евакуирани 70.000 луѓе во Хаифа (Израел), во ноември 2016 година. Синагогата на рабинот Хаијун беше тешко оштетена,а локалната заедница на Маронитските христијани и Ахмади муслиманите, предводени од Амир Мухамед Шариф Оди и Отецот Јусуф Јакоуб им помогнаа на унесреќените околу поправката на столаријата, донираа предмети, но, исто така и со отворањето на своите простории…

Read More
Хутби 2017 

РАМАЗАН, ТАКВА И ПОСТОЈАНОСТ

„О, вие кои верувате! Ви се пропишува постот, како што им бил    пропишан на оние пред вас, за да станете богобојазливи.“   Алхамдулиллах (сета благодарност му припаѓа на Аллах), што во нашите животи го дочекавме уште еден месец Рамазан.   Чесниот Пратеник Мухаммед с.а.в.с. еднаш рекол: „Кога луѓето би знаеле за вредноста на Рамазан, тогаш мојот уммет (голема заедница на муслиманите) би посакал Рамазан да трае цела година.“ На тоа кажување некој прашал кои се тие вредности на Рамазан. Тој одговорил: „Навистина Џеннетот е украсен за Рамазан од почеток…

Read More