ВЕСТИ 

РАМАЗАН БАЈРАМ ОВАА ГОДИНА НЕКА БИДЕ ПРАЗНИК ЗА ОБНОВА НА ДУХОВНАТА СИЛА

Празникот на Фитер Бајрам како еден од најзначајните датуми во Исламскиот календар, го означува крајот на светиот месец Рамазан. Духот и патот на верникот е тесно поврзан со прочистување на душата и мислата преку молитви, храброста да му се спротивставува на злото, насилството, злоупотребата, нарушувањето и уништувањето на чистите вредности. Во текот на овој месец, поминавте низ големи искушенија и предизвици оставајќи ги на страна сите лични потреби и суети, со цел приближување и возвишување кон семоќниот Господ. Иако годинава месецот Рамазан беше проследен преку бројни мерки и рестрикции како…

Read More
ВЕСТИ 

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЈА

Претходно денес, од личниот секретар беше доставена порака од Хазрети Мирза Масроор Ахмад, со која се известуваат членовите на Ахмадија Муслиманската Заедница, за здравјето на Неговата Светост по неодамнешниот пад. Повредата значеше дека Неговата Светост не може да ја испорача неделната петочна проповед, што нормално се емитува во живо на МТА Интернационал. Пораката од Хазрети Мирза Масроор Ахмад која ја прочита неговиот секретар, беше проследена со медицински извештај за здравјето на Неговата Светост и беше емитувани на МТА Интернационал. Во пораката на Неговата Светост за членовите на Ахмадија Муслиманската Заедница,…

Read More
ВЕСТИ 

Од работ на смртта до сведоштво на Аллаховата моќ и дарот на новиот живот

Прв дел Хазрети Халифа-тул Месих V, нашиот сакан водач кој создава целина а ние останатите сме само делови. Навистина, ќе не снема ако се оддалечиме од него. Не можам потполно да го опишам страдањето и искуството на смртната постела низ кои минав кога пред неколку недели ми соопштија дека имам КОВИД 19. Благодарен сум им на своите браќа и сестри кои молеа за нас. Овие молитви беа исполнети бидејќи тие се делови на телото на институцијата на Халифатот, бидејќи Аллах џ.ш. ги прифати молбите на нашиот имам хазрети Халифа-тул  Месих…

Read More
ВЕСТИ 

ЗАПОЧНА РАМАЗАН, МЕСЕЦОТ НА ПОСТОТ

Верниците од исламска вероисповед рано изутринава го почнаа рамазанскиот пост, што трае 30 дена и завршува на 23 мај. За време на постот верниците од изгрејсонце до зајдисонце се воздржуваат од јадење и пиење. Според исламската религија, постот, кој е еден од исламските столбови е задолжителен за сите верници за нивно физичко и душевно прочистување. Верниците мора да се воздржуваат од лоши зборови и дела со цел општо човечко прочистување. Постењето е верска обврска за секој полнолетен, здрав муслимански верник, но не е обврзувачко болните, бремените жени и работниците кои…

Read More
ВЕСТИ Хуманитарни акции во Македонија 

MALESHNET: ХУМАНИТАРНА ПОМОШ ОД АХМАДИЈА ЗАЕДНИЦАТА ВО БЕРОВО И ПЕХЧЕВО

Поради ситуацијата со Корона вирусот, Ахмадија муслиманската заедница во Македонија и хуманитарната организација Хјуменити Фрст од Германија,во соработка со локалната самоуправа во Берово и Пехчево,обзбедија помош за над 200 социјално загрозени граѓани.Се работи за помош во прехрамбени пакети и артикли кои беа доделени на луѓето во двете општини и околните села.На настанот денес присуствуваше и градоначалникот на Берово, кој им се заблагодари на организацијата што во вакви моменти кога е најпотребно донираат помош која и тоа како им е потребна на нашите граѓани. Ѓраѓаните пак не изоставија да го искажат…

Read More
ВЕСТИ 

НЕРАСКАЖАНА ПРИКАЗНА: Халифатул Месих, Муазин, празна џамија и светската публика

Денес е трети април 2020 година. Петок е, и токму сега Халифа-тул Месих V а.т.б.а. се подготвува да одржи хутба од Месџид Мубарак, Тилфор, Велика Британија. Иако знаев дека денес нема да има заедничка џума во Исламабад, Лондон, сепак се подготвив како и за секој петок. Тоа беше исклучителен ден, ден каков што никогаш не сум го видел или слушнал за него во мојот живот. Околу 12 и 15 часот заминав во канцеларијата на приватниот секретар за да се уверам дека сè е во ред, да го проверам дневниот план…

Read More