Вести 

ДУХОВНИОТ ЛИДЕР НА АХМАДИЈА МУСЛИМАНСКАТА ЗАЕДНИЦА ОДДРЖА ИСТОРИСКИ ЧАС СО МЕЃУНАРОДНАТА ЏАМИЈА АХМАДИЈИЈА ВО ГАНА

„Прво ме испратија во Африка и од тој момент па натаму, Алах, Семоќниот, ме фати за прст и ме однесе напред од место до место и немав контрола во тоа“. – Хазрети Мирза Масроор Ахмад

На 5 декември 2020 година, Светскиот поглавар на Ахмадија Муслиманската Заедница, Петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад претседаваше со седумдесет и пет минути онлајн час со 185 студенти на Џамија Ахмадија Интернационал.

Тоа беше прв пат Неговата Светост да претседава со час со Џаамија Ахмадија Интернационал на овој начин, каде присуствуваа мисионери, од низа земји, вклучувајќи ги Гана, Нигерија, Сенегал, Танзанија, Јордан и Казахстан, и истите беа во можност колективно да се состанат со лидерот.

Неговата Светост го водеше состанокот од неговата канцеларија во Исламабад, Тилфорд, додека студентите и наставниот кадар на Меѓународниот Џамија Ахмадија се собраа во меѓународниот комплекс Џаамија Ахмадија во Манкесим во Централниот регион на Гана.

Настанот започна со рецитирање и превод на стихови од Светиот Куран, проследено со песна и раскажување на списите на Ветениот Месија (а.с.).

За време на состанокот, од Неговата Светост беше побарано да сподели посебни сеќавања од неговото време, живеејќи во Гана во текот на 1970-тите и 1980-тите години

Како одговор, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„За моето дејстување во Гана, Третиот Халифа, Хазрети Мирза Насир Ахмад (р) ја посети земјата и се сеќавам дека на првиот ден од турнејата, луѓето се собраа во Акра да го поздрават и затоа Третиот Халифа излезе во пресрет и им одржа кратко обраќање. Додека го правеше тоа, започна силно да врне до тој степен што, и покрај тоа што имаше чадор над него, облеката на Третиот Халифа се натопи. И покрај силниот дожд, мажите, жените и децата од Гана не се помрднаа ниту инч и продолжија да го слушаат неговото обраќање со целосно внимание. Третиот Калифа беше многу импресиониран од високото ниво на трпеливост и толеранција и подоцна забележа како внимателно ги слушале зборовите на Калифатул Масих низ целата дождовна бура и не се движеле од своите места.”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

„Во слична насока, се сеќавам кога ја посетив Танзанија во 2005 година, имаше неколку врнежи од дожд што се случија во тие денови. Така, кога им се обратив на дамите за време на Џалса Салана, одеднаш небото се отвори одозгора. Обвивката поставена над нив не можеше да издржи и така одеднаш дојде бура од дождовна вода до каде што седеа дамите, но ниту една не се помрдна од своето место. Наместо тоа, тие ја задржаа својата позиција и продолжија да ја слушаат мојата порака со трпеливост и концентрација.“

Неговата Светост изјави дека трпеливоста и дисциплината пред неволји се обележје на успешните нации и изјави дека африканските луѓе и нации се пример за другите во овој поглед.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад изјави:

„Општо земено, африканските луѓе имаат висок праг на трпеливост и толеранција и тие се исто така природно дисциплинирани луѓе. Важно е овие квалитети да останат и да се градат врз нив. Оттука, сите вие, кои станувате мисионери, треба да осигурате дека освен што ги поучувате прашањата на верата на следните генерации, треба да ги научите и на тоа дека исламот им дава важност на дисциплината и, секако, оние нации кои го носат овој квалитет се оние кои напредуваат и цветаат. Како што реков, природно Африканците се дисциплинирани луѓе и само бара овој квалитет да се искористи и да се организира на продуктивен начин. Ако вашите нации се во можност да го постигнат тоа, тогаш Африка, Бог кој сака, ќе дојде да го води светот и за ова вие, како мисионери, мора да ја играте својата улога.“

Неговата Светост беше запрашана како најдобро да ги убеди атеистите за постоењето на Бог.

Како одговор, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Најсилниот доказ за постоењето на Бог за лице со вера е нивниот сопствен пример и искуство. Ако атеист го негира Бога, мора да ги известиме дека сме го виделе и сведочеле постоењето на Бог. Секој од нас има искуства кога сме се молеле на Семоќниот Аллах и Тој ги прифатил нашите молитви. Така, кога некој од вас ќе се сретне со атеисти, треба да им дадете до знаење дека сте го виделе Семоќниот Бог и сте го почувствувале и дека е невозможно некогаш да го одречете. Кажете им дека ако искрено се обидат со отворен ум, тогаш и тие ќе го најдат Бога.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

„Многу луѓе кои го негираат Бога се многу тврдоглави во своите верувања и дури не сакаат да слушнат или да размислат за какви било докази за спротивното. Пред неколку години, еден познат атеист напиша позната книга со која го негираше постоењето на Бог и, како одговор, му испратив 5-томен англиски коментар на Светиот Куран и книгата на Ветениот Месија (а.с.) „Филозофијата на учењата на исламот“ и го замолив да ги прочита за да може да ги разбере нашите верувања и докази во врска со постоењето на Бог. Сепак, тој одговори со изјава дека нема интерес да ги чита. Оттука, тој сакаше да ја прочитаме неговата книга, но не сакаше да ја чита нашата. Како и да е, има и други атеисти кои се поотворени и подготвени да ги слушаат другите и затоа треба да ги запознаете таквите луѓе лично и да се стремите да ги приближите до Бога.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Во минатото, многу луѓе дојдоа да ме пречекаат и подоцна тие признаа дека иако не веруваа во Бога, но ако некогаш ги променат своите верувања, тоа би било заради Халифата, како што тој го објасни постоењето на Бога на најлогичен начин. Исто така, треба да запомните дека за да ги омекнете и свртите срцата на другите, мора да ја користите неограничената моќ на молитва и да дадете одличен личен пример од кој другите можат да учат и да имаат корист.“

Како што се ближеше крајот на состанокот, Неговата Светост беше запрашана која област или кариера сакал да ја извршува додека тој самиот беше студент.

Како одговор, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Она што сакав да станам, не можев и завршив на такво место за кое немав лична желба.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

„Отпрвин бев заинтересирана за наука и мислев дека може да се занимавам со медицина. Потоа, работев земјоделска економија и се молев и ветив во моето срце дека ако добијам добри оценки на магистерските испити, ќе го посветам својот живот за услугата на Ахмадија Муслиманската Заедница. После тоа, Алах ми овозможи да добијам добри оценки и да влезам во Првата дивизија без вистински напор од моја страна и тогаш го исполнив ветувањето дека ќе служам како приврзаник на животот.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад понатаму изјави:

„Прво ме испратија во Африка и од тој момент па натаму, Алах, Семоќниот, ме фати за прст и ме однесе од место до место и немав контрола во тоа. Така, секогаш мора да бараме и да се трудиме цврсто да ја фатиме раката на Алах и да ја побараме Неговата помош во сите работи. Ако го сториме тоа со искреност, тогаш Аллах води и се грижи за самата личност. Особено, нашите мисионери мора да ја фатат раката на Алах и да го молат да може да нè одведе каде што сака и да смета дека е подобро за нас и да ги всади во нас оние квалитети што ги посакува. Само ова е патот на благословениот.“

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap