Вести 

Духовниот лидер на АМЈ за прв пат оддржа виртуелен состанок со припадници на заедницата од африканска земја

Националниот Мајлис-е-Амила Гана имаше чест виртуелно да се состане со Хазрети Мирза Масроор Ахмад

На 28 ноември 2020 година, Националниот Мајлис-е-Амила на Ахмадија Муслиманската Заедница Гана доби виртуелна официјална средба со Светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, Петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад.

Присутни беа и зонални мисионери и претседатели на зони кои и служат на Ахмадија Муслиманската Заедница во Гана.

Неговата Светост го водеше состанокот од неговата канцеларија во Исламабад, Тилфорд, додека членовите на Националната Амила се придружија од студиото Вахаб Адам МТА во Бустан-е-Ахмад во Акра.

За време на осумдесетминутниот состанок, сите присутни имаа можност да разговараат со Неговата Светост и членовите на Националната Амила беа во можност да презентираат извештај за нивните оддели и да ги добијат упатствата на Неговата Светост за низа прашања.

Поради неговата лична врска со Гана, каде што живееше и служеше на Ахмадија Муслиманската Заедница осум години, Неговата Светост лично препозна многу од присутните, од кои некои беа мали деца за време на неговото служење во Гана.

Како што започна состанокот, Неговата Светост упати дека теренските напори за ширење на пораката за вистински ислам (Таблиг) треба да се зголемат во Гана и не треба да бидат попречувани од пандемијата КОВИД-19.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Дури и во време на пандемијата е можно да се пренесе пораката на исламот на другите. Ако не можете да одржувате големи собири, тогаш фокусирајте се на средби со луѓе на индивидуално ниво и вклучете повеќе Ахмади муслимани во овој обид да ги ширите учењата на исламот на лично ниво.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

„Благослов е на КОВИД-19 што сега зборувате директно со мене и јас сум во можност директно да разговарам со Амила во Гана. Така, на сличен начин, мора да истражите нови патишта за да го направите Таблиг преку Интернет и да пронајдете нови начини да ги достигнете луѓето во Гана. Така, направете правилен план за тоа како можете да ги достигнете луѓето од вашата нација и да го направите Таблиг на најдобар можен начин.“

Неговата Светост инструираше дека треба да се вложат напори од Одделот Умур-е-Харија (Надворешни работи) во Гана за да ги водат лидерите на земјата за искористување на природните ресурси на земјата на начин што помага во ублажување на сиромаштијата и подигнување на животниот стандард на луѓето од земја.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Одделот Умур-е-Харија треба да одржува лични контакти со политичарите и лидерите на земјата и да ги натера да сфатат и да разберат дека треба да работат искрено за подобрувањето на нацијата, така што земјата може да напредува и да цвета. Гана е благословена со многу природни ресурси и затоа охрабрете ги политичарите да ги користат овие ресурси на начин што вистински им помага на земјата и нејзините луѓе и ги подобрува социо-економските и политичките услови на Гана и нејзиниот народ.“

Неговата Светост, исто така, наклонето разговараше со неколку млади приврзаници од Гана од припадници на Ахмадија Муслиманската Заедница, кои неодамна дипломираа како мисионери. Неговата Светост ги охрабри да бараат подобро да го сфаќаат урду јазикот за да можат да ги читаат книгите на Ветениот Месија (а.с.) во нивната оригинална форма. Во врска со ова, Неговата Светост изјави дека треба секојдневно да читаат извадоци од списите на Ветениот Месија (а.с.) и, исто така, редовно да пишуваат на за Неговата Светост на урду.

Како што завршуваше состанокот, Националниот претседател и мисионер задолжен за Ахмадија Муслиманската Заедница во Гана, Маулви Мохамед бин Салих побара молитви од Неговата Светост за претстојните претседателски избори во Гана што треба да се одржат на 7 декември 2020 година.

На ова, Хазрети Мирза Масроор Ахмад изјави:

„Ако сегашната влада направи добро за земјата и нејзиниот народ, тогаш тие треба да победат. Ако тоа не е така, се молам некој друг да може да формира Влада што ќе се покаже како корисна за земјата и која работи искрено за подобрувањето на нацијата.“

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap