Вести 

36-та МАЈЛИС АНСАРУЛЛАХ ИЈТЕМА ВО ВЕЛИКА БРИТАНИЈА ЗАВРШИ СО ОБРАЌАЊЕ НА ЛИДЕРОТ НА АХМАДИЈА ЗАЕДНИЦАТА

Хазрети Мирза Масроор Ахмад зборуваше за моќта на молитвата и рече дека е должност на Ахмади муслиманите да ги почитуваат највисоките стандарди на побожност и моралност

На 30 септември 2018 година, светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад го оддржа завршното обраќање на 36-тото Национално Ијтема (Годишно собрание) на Здружението на Муслимански Старешини во Ахмадија Заедницата на Велика Британија.

На тридневниот настан на МАЈЛИС АНСАРУЛЛАХ, во кој се вклучени машки членови на заедницата на Ахмадија Заедницата, на возраст над 40 години, присуствуваа повеќе од 5.000 луѓе од цела Велика Британија и се одржа на пазарот во Кингсли.

За време на неговото обраќање, Хазрети Мирза Масроор Ахмад широко зборуваше за важноста да се нудат петте дневни молитви и да се формира силен личен однос со Семоќниот Бог.

На почетокот, Неговата Светост ги потсети присутните дека целта на човечкото творештво, според Светиот Куран, е да му се поклони на Бога и дека петте дневни молитви се најдобро средство за муслиманите да ја исполнат оваа цел.

Неговата Светост, исто така, рече дека членовите на МАЈЛИС АНСАРУЛЛАХ не само што треба да бидат редовни и брзи во понудата на сопствени молитви, туку и да ги поттикнуваат другите.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“По достигнувањето на 40-годишна возраст, треба да водите уште поголема грижа за нудење на Салат. Секако, секој Ахмади муслиман, дури и за време на неговата младост, треба да се фокусира на исполнувањето на неговит должности да му служи на Бога. Меѓутоа, по достигнувањето на 40-годишна возраст, вредноста на обожавањето на Аллах, Семоќниот, треба да расте уште повеќе .”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

“Едно лице треба да признае дека секој ден што поминува не го зголемува неговиот животен век, а часовите продолжуваат да функционираат и така секојдневно имаме еден помалку ден пред нас. Затоа, неопходно е да го поминеме времето што Бог Семоќниот ни го даде во овој живот во обидот да го бараме своето задоволство, стремејќи се да ја исполниме целта на нашето создавање .”

Говорејќи за значењето на “почитувањето на молитвата”, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Верниците мора да всадат дух еден во друг, да станат повнимателни кон своите молитви. Таква заедница треба да се утврди што ја одразува изреката на Светиот пророк Мухамед (мир и благослови над него) дека “молитвата е белег на верникот.”

Неговата Светост рече дека иако целта на човечкото творештво е обожавање на Бога, тоа не значи дека човек не може да се стреми кон материјален успех. Затоа, вистинските муслимани се оние кои сакаат да се истакнат во сите аспекти на нивниот живот.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Тие луѓе се заведени, кои мислат дека можат да се ослободат од работите од овој материјален свет. Напротив, треба да се има предвид дека крајната цел зад нивните материјални напори е да се бара задоволство од Бог. Никогаш не давај предност на своите лични желби над Божјите желби.”

Неговата Светост, исто така, зборуваше и даде одговор на едно заедничко прашање за молитвата, при што луѓето прашуваат за тоа каква корист молитва му нуди на Бог.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Семоќниот Бог нема потреба од нашите молитви. Кога Аллах, Семоќниот, ни наложи да се молиме, тоа се должи на Неговата милост кон нас. Тоа е затоа што преку молитва, ние сме способни да се приближиме до Аллах и на тој начин да можеме да напредуваме и во светски рамки и во духовен поглед .”

Завршувајќи го своето обраќање, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Светот денес брзо го заборава Бога Семоќниот и може да се реформира само од Заедницата на ветениот Месија, кој беше испратен од Аллах Семоќниот за оваа задача … Ние, Ахмади муслиманите, секогаш мора да се сеќаваме на тоа ако сакаме да бидеме дел од оние луѓе кои доведуваат до вистинска морална реформа и оние луѓе што Бог ги сака, мора да бидеме вредни во нашите молитви и обожавање. Аллах може да ни овозможи да го сториме тоа.”

Ијтема заврши со тивка молитва предводена од Неговата Светост.

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap