Џалса Салана 2018 Германија 

ЏАЛСА САЛАНА ГЕРМАНИЈА 2018 ЗАВРШИ СО ВЕРСКИ ИНСПИРАТИВНО ОБРАЌАЊЕ

Повеќе од 39.000 луѓе од 99 земји присуствуваа на тридневната религиозна конвенција во Карлсруе

Светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад ја заврши 43-годишната конвенција (Jalsa Salana) на Ахмадија Муслиманската Заедница во Германија на 9 септември 2018 година со инспиративно обраќање.

За време на обраќањето, Неговата Светост зборуваше за континуираното исполнување на пророштвата на основачот на Ахмадија Муслиманската Заедница, Хазрети Мирза Гулам Ахмад од Qadian (мир на него) во врска со ширењето на Ахмадијатот.

Неговата Светост, исто така, раскажа инспиративни инциденти од минатата година на луѓе од целиот свет кои се приклучија на Ахмадија Муслиманската Заедница, откако беа сведоци на Божествените знаци во форма на исполнување на молитви или соништа.

Неговата Светост изјави дека Светиот Куран јасно ставил до знаење дека Светиот пророк Мухамед (мир на него) бил “печат на сите пророци” и дека ниту еден пророк не можел да дојде по него со нов шариј.

Меѓутоа, според пророштвата на Светиот Куран и Пророкот на Исламот (мир и благослови на него), доаѓањето на Ветениот Месија и имамот Махди беше предодредено.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Семоќниот Бог ветил дека ќе го испрати ветениот Месија и имамот Махди во последните денови со статус на не-законски и потчинет пророк во потполност под службеност на Светиот пророк Мухамед (мир и благослови се врз него).”

Во согласност со пророштвото, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече дека Основачот на Ахмадија Муслиманската Заедница, Хазрети Мирза Гулам Ахмад (мир на него), бил испратен од Семоќниот Бог како ветениот Месија и имамот Махди.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Хазрети Мирза Гулам Ахмад од Qadian (мир на него) го претстави оригиналното и чисто учење на Светиот Куран во светот и таа порака се прошири на насекаде низ светот. По неговата смрт, неговата заедница продолжи да се шири под раководство на Халафат-е-Ахмадија.”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

“Целта на ветениот Месија (мир на него) беше да се осветли вистинското и оригиналното учење на исламот и да се заврши задачата да се шират совршените учења на Светиот Пророк (мир и благослови врз него) на сите делови од светот.”

Размислувајќи за пораката што Ветениот  Месија (мир на него) побара да се предаде на муслиманскиот свет, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Ветениот Месија (мир на него) ги повика сите муслимани да обрнат внимание на пораката на Светиот пророк Мухамед (мир и благослови на него). За жал, поголемиот дел од муслиманскиот свет не успеа да го послуша овојо повик и да ги следи т.н. верски свештеници кои, наместо да ги носат луѓето кон Аллах, Семоќниот и неговиот благороден Пророк (мир и благослови на него), ги оддалечуваат .”

Сепак, и покрај опозицијата со која се соочи, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече дека Ахмадија Муслиманската Заедница продолжила да оди од сила до сила.

И покрај постојаните напори да го запрат напредокот, стотици илјади праведни луѓе од целиот свет секоја година се приклуваат кон патиштата на Ветениот Месија (мир на него).

Потоа, Хазрети Мирза Масроор Ахмад цитираше бројни верски инциденти кои инспирираа многу луѓе што ја прифатија вистината на ветениот Месија (мир на него).

Неговата Светост спомена еден инцидент што се случи во Гана, каде што повеќе од 90 го прифатија учењето на Ахмадија Муслиманската Заедница, кога сведочеа за исполнувањето на сонот што го виде една постара жена.

Три муслиманите Ахмади отишле во нејзиното село и им кажале на локалното население за исламот и ги научиле како да се молат. Кога жената го набљудувала ова, рекла дека видела сон седум години пред, во кој тројца проповедници дошле да ги подучуваат луѓето за исламот и за начинот на молитва. По гледањето дека нејзиниот сон да станал јаве, таа, нејзиното семејство и десетици други луѓе од нејзиното село се приклучија на Ахмадија Муслиманската Заедница.

Осврнувајќи се на инцидентот, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Преку Аллаховата благодат, заедница беше основана во нејзиното село. Може ли некој да каже дека ова е резултат на секоја човечка сила, дека Аллах Семоќниот покажува сон на една постара жена, која не е ниту муслиман, и живее во оддалечена област на Африка, а сонот се исполни седум години подоцна? “

Уште еден инцидент раскажан од Неговата Светост кој се случил во Буркина Фасо. Мисионер од Ахмадија Муслиманската Заедница отиде во едно село за да им каже за мирното учење на исламот. Сепак, во тоа време тој не добил поволен одговор. Сепак, мисионерот побара од локалното население да дојде и да се сретне со него ако некогаш дојде во неговиот град.

Подоцна еден човек од селото го посети Мисионерот и кога го виде духовниот лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница во МТА ТВ, тој потсети дека веќего видел Неговата Светост во сон и веднаш одлучил да се приклучи кон Ахмадија Муслиманската Заедница.

Завршувајќи го своето обраќање, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Аллах пројавува стотици илјади знаци на вистинитоста на ветениот Месија (мир на него) секоја година. И покрај тоа, нашите противници ни кажуваат дека сме бесмислени и ги не повикуваат да го напуштиме оној кој тврдел дека е Ветениот Месија. Сепак, бесмислени се оние многу таканаречени научници и оние луѓе кои, наместо да се плашат од Аллах Семоќниот, се плашат од самите свештеници кои ги искривиле учењата на исламот .”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

“Ние, Ахмади муслиманите, никогаш нема да ги оставиме нашите напори да ги шириме вистинските и мирни учења на исламот низ целиот свет. Ова е наша должност и ова е наша мисија и така секој Ахмади муслиман мора да се стреми кон тоа и мора да се поклони во молитва, искажувајќи ја помошта на Аллах Семоќниот. Пред сè, наша обврска е да ја покажеме убавината на исламот преку манифестирање на највисоки морални примери за светот што ќе го видиме. Може Аллах да ви овозможи да го сторите тоа. Амин.”

Претходно истиот ден, над 39.000 Ахмади муслимани присуствуваа на настанот во Карлсруе, учествуваа во емотивната заложба на верност (Баиат) од раката на Петтиот наследник на ветениот Месија (мир на него). За време на церемонијата, за прв пат голем број луѓе земаа залог.

Во исто време, муслиманите Ахмади ширум светот учествуваа и во прегледот на настанот во живо на МТА Интернационал.

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap