Хутби 2016 (текст) 

Суштината на Истигхфар и (зборот) Саттар

Хузур а.т.б.а. рече дека не постои ниту едно човечко битие во светот кое нема некакви недостатоци и мани. Аллаховиот атрибут Саттар е она што ги покрива слабостите. Кога човековите грешки, недостатоци и гревови би биле откриени за него би било невозможно да го сочува образот воопшто пред било кој. Тој рече дека ние треба да се заземеме за истигхфар (барање прошка од Бог за своите гревови) и Он ќе ги прости нашите гревови, ќе ги сокрие нашите мани (недостатоци) и ќе ги послуша нашите дови. Значењето на зборот ’Гхафр‘ (изворен…

Read More
2012-jalsa-salana-tag2-016-20 Хутби 2016 (текст) 

Делувањето на мисионерите и на вршителите на должност

Денес Хузур а.т.б.а. својата хутба ја изврши со голема  вдахновеност и со вера за значењето на мисионерите и на оние кои животот го посветуваат на верата, како и за потребата од разбирање помеѓу мисионерите и вршителите на должност кои како животна потреба треба да одат рака под рака и да помогнат во заедничките напори за напредокот на Џемаатот. Хузур а.т.б.а. рече дека со Аллаховата милост Ахмадија џемаатот е основан во неколку држави во светот. Мисионерите своето школување го завршуваат овде и потоа им се доделуваат различни задачи за извршување. На…

Read More
Хутби 2016 (текст) 

Брачни врски и проблеми

Хузур а.т.б.а. денес одржа хутба во врска со брачните проблеми, кои стануваат загрижувачки, како и за проблемите кои се јавуваат при потрага по соодветен партнер, и во текот на хутбата даде совет како тие проблеми да се решат. Хузур а.т.б.а. рече дека семејните врски помеѓу момчињата и девојките и семејните проблеми кои се јавуваат помеѓу мажот и жената се такви што можат да предизвикаат мачнина и страв во домашната атмосфера. Тоа може да стане причина за грижа не само за паровите, туку исто така станува причина за мачнина кај родителите…

Read More
Хутби 2016 (текст) 

Ибадет, садака (давање на милостина) и истигхфар (барање на проштевање од Аллах)

Денес Хузур а.т.б.а. одржа хутба во петок за опасната состојба на нештата во светот и како истигхфар (барање на проштевање од Аллах) и давање садака (финансиско жртвување/милостина) можат да помогнат да се одвратат Божјите казни и катастрофата. Хузур а.т.б.а. рече дека денес силите кои се против исламот него го обвинуваат поради неред и караници кои преовладуваат во светот. Се разбира, вистина е дека некои таканаречени муслимански групи прават ужасни призори и во муслиманскиот и во не муслиманскиот свет. Меѓутоа, исто така е вистина дека постои свесна и смислена завера таква…

Read More
Хутби 2016 (текст) 

Претскажувањето за Муслех Мауд р.а.

Денес Хузур а.т.б.а. одржа хутба за претскажувањето на Муслех Мауд р.а. кое вдахнува со вера и рече дека исполнувањето на ова претскажување е огромен доказ за вистинитоста на Ветениот Месија а.с.. Хузур а.т.б.а. рече дека Ахмади муслиманите се запознаени со случувањето на 20 февруари, датум кој се однесува на ова величествено претскажување. На тој ден во објавата на Ветениот Месија а.с. се дадени радосни вести за раѓањето на синот кој ќе има многубројни доблести. Помеѓу останатото било претскажано дека Џемаатот (Ахмадија заедницата) ќе доживее исклучителен напредок во текот на ерата…

Read More
Хутби 2016 (текст) 

Ислам Ахмадија: Пат кон духовниот развој

Хузур рече дека луѓето во светот воопштено се утопиле во материјализмот. Тоа преставува трка за да се стекнат световните аспирации и како резултат на тоа се појавува немир и метеж. На Семоќниот Бог и на религијата им е дадена споредна важност. Сè поголем број на луѓе во светот потполно го негираат постоењето на Семоќниот Бог. Меѓутоа, тука постојат и другите кои тежнеат кон тоа да ја најдат и да ѝ се придружат на вистинската религија. Тие неуморно упатуваат молби за да најдат средства да се поврзат со Семоќниот Бог. Семоќниот…

Read More
Хутби 2016 (текст) 

Целта на Џалса Салана

Денес почнува годишниот собир во Бангладеш. Јас нема да одржам говор во завршниот дел од програмата на Џалса Салана, меѓутоа присутните побараа да кажам неколку зборови во својата хутба во петок. Со милоста на Семоќниот Аллах, Бангладеш му е многу предан на Ахмадија муслиманскиот џемаат. Тие се соочуваат со прогони и многу членови ги жртвувале своите животи за целите на Џемаатот, нека Аллах продолжи да ја засилува нивната вера. Слично на тоа, денес почнува годишниот собир во Сиера Леоне и присутните таму исто така бараат дови. Ветениот Месија а.с. во…

Read More
Хутби 2016 (текст) 

Намаз и она што го следи

Денешната хутба во петок Халифа-тул Месих V (нека Аллах биде негов Помошник) ја одржа во Баит-ул Футух џамијата во Лондон. После ташахуд и сура Ал Фатиха Хузур го кажа следното: На минатата хутба јас говорев за важноста на извршувањето на намаз и после тоа примив писма од членови на Џемаатот и од вршители на должност во кои тие спомнуваат дека тој говор бил благовремен потсетник, дека биле мрзеливи во однос на тоа и дека ќе продолжат да се поправаат во извршувањето на своите намази. Нека Аллах им помогне да го…

Read More
2012-jalsa-salana-tag2-016-20 Хутби 2016 (текст) 

Вакф-е-Џадид 2017

Денешната хутба Халифа-тул Месих V, нека Аллах биде негов Помошник, ја одржа во Баит-ул Футух џамијата во Лондон. После ташахуд и сура Ал Фатиха Хузур а.т.б.а. рече: Личноста своето богатство на овој свет го троши за да стекне сопствено задоволство и да ги изврши своите световни работи а исто така и да дава и во добротворни цели, но во денешниот свет не постојат такви заедници или групи чии членови кои се наоѓаат во различни држави и градови низ светот и кои се собрани под една рака своето богатство го даваат…

Read More
Хутби 2016 (текст) 

Доблестите на заедничкиот намаз

Денешната хутба Халифа-тул Месих V, нека Аллах биде негов Помошник, ја одржа во Баит-ул Футух џамијата во Лондон. По ташахуд и сура Ал Фатиха Хузур рече дека секој од нас знае дека извршувањето на намаз е обврска за муслиманите. Чесниот Кур‘ан го свртел нашето внимание кон тоа опишувајќи го на многу места неговото значење. Според Чесниот Пратеник Мухаммед с.а.в.с. намазот е суштината на молитвата. Тој рекол дека напуштањето на намазот човекот го доведува до неверство и идолопоклонство. Потоа, објаснувајќи го значењето на намазот Чесниот Пратеник Мухаммед с.а.в.с. рекол: „На Судниот…

Read More
Хутби 2016 (текст) 

Исламски начин на славење на Нова година

Денешната хутба, Халифа-тул Месих V, нека Аллах биде негов Помошник, ја одржа во Баит-ул Футух  џамијата во Лондон. По ташахуд и сура Ал Фатиха Хузур рече: Новата година  иншаАллах започнува за два дена. Ние муслиманите, новата година ја започнуваме според лунарниот календар дури и по грегоријанскиот календар. Лунарната година не ја пратат само муслиманите, туку уште во старите времиња почнале да ја употребуваат и другите нации, како што се Кинезите и хиндусите и други, за да ја започнат нивната нова година. Истото може да се пронајде и кај многу други…

Read More