Вести Хутби 2018 

ИЗВОНРЕНДНИ ЛУЃЕ

По проучениот шехадет, тау’за и Сура Ал-Фатиха, Хазрети Халифа-тул Месих V (нека Аллах биде негов помошник) рече: Денес ќе започнам со асхабот на Чесниот Пратеник Мухаммед с.а.в.с. кој се викал Мистах бин Усаса. Неговото име било Ауф, а титулата по која бил по познат била Мистах. Името на неговата мајка било хазрети Умми Мистах Салма бин Сахар и таа била ќерка на Раитах бинт Сахар, која пак била тетка од страна на мајката на хазрети Абу Бекир р.а.. Хазрети Мистах бин Усаса се преселил во Медина и при преселувањето го…

Read More
Вести Хутби 2018 

ЛУЃЕ СО ИСКЛУЧИТЕЛНИ СПОСОБНОСТИ

По проучениот шехадет, та’уза и сура Ал-Фатиха, хазрети Халифа-тул Месих V (нека Аллах биде негов Помошник) рече: Хазрети Сабит бин Халид Ансарија му припаѓал на племето Бану Маалик, огранок на племето Наѓѓар. Учествувал во битките кај Бедр, Ухуд и Јамам. Според некои, станал шехид во текот на инцидентот Бир и Мауна. Хазрети Абдуллах бин Урфата е следниот асхаб кој ќе го спомнам. Тој во Абисинија се преселил заедно со хазрети Џафер бин Абу Талиб. Учествувал во битката кај Бедр. Хазрети Утба бин Абдуллах. Името на неговата мајка било Бушра бин…

Read More
Хутби 2018 

ДОБЛЕСНИ ЛУЃЕ

По проучениот шехадет, та‘уза и Сура Ал-Фатиха, хазрети Хаифа-тул Месих V (нека Аллах биде негов помошник) рече: Прв асхаб за кој ќе зборувам е асхабот кој учествувал во Битката кај Бедр а неговото име е хазрети Абдуллах бин Ар Рабии Ал Ансарија. Тој му припаѓал на Бану Абѓар, огранок на племето Хазраѓ. Името на неговата мајка било Фатима бинт Амр. Учествувал во вториот баи‘ат на Акба. Ја имал честа да учествува на Бедр, Ухуд и Му‘тах. Станал шехид во битката на Му‘тах. Хазрети Атијјах бин Нуваира р.а. учествувал во битката…

Read More
Хутби 2018 

САХИБЗАДА МИРЗА АНАС АХМАД

По учењето на ташахуд, та‘уза и Сура Ал Фатиха, хазрети Халифа-тул Месих V а.т.б.а. рече: Пред неколку дена се пресели почитуваниот Мирза Анас Ахмад сахиб. Тој беше најстариот син на хазрети Халифа-тул Месих III р.х.. Почина пред неколку дена во Рабва во 81-та година од животот. Инна Лиллахи ва инна илаихи раји‘оон (Навистина, на Аллах му припаѓаме и Нему ќе му се вратиме). Тој беше најстар внук од страна на таткото на хазрети Муслех Мауд р.а.. Од страна на мајката беше внук на хазрети Наваб Мубарак Бегум сахиб и Наваб…

Read More
Вести Хутби 2018 

ПРЕГЛЕД НА ЏАЛСА САЛАНА ВО ГЕРМАНИЈА И БЕЛГИЈА

По проучениот шехадет, тау’за и сура Ал-Фатиха, хазрети Халифа-тул Месих V (нека Аллах биде негов помошник) рече: Во последните неколку дена Возвишениот Аллах ни овозможи да присуствуваме на Џалса Салана во Германија и Белгија. Со Аллаховата помош и двата собири беа многу благословени. Џалса Салана во Германија е веќе традиционална и на неа присуствуваат многу делегации од различни земји; во последно време доаѓаат и гости од африканските држави. Џалса Салана во Белгија се одржа по подолго време, но тие се мала заедница. Организацијата на Џалса Салана и генералната атмосфера беа…

Read More
Хутби 2018 Џалса Салана 2018 Германија 

ЏАЛСА САЛАНА ВО ГЕРМАНИЈА ВО 2018 ГОДИНА

По проучениот шехадет, та’уза и сура Ал-Фатиха, хазрети Халифа-тул Месих V (нека Аллах биде негов Помошник) рече: Елхамдулиллах, сета благодарност му припаѓа на Аллах џ.ш., денес во Германија започнува Џалса Салана и возвишениот Аллах ни овозможи да учествуваме на уште една Џалса Салана. Што е Џалса Салана? Многу години ова го слушаме; всушност, од самиот почеток, од пред сто дваесет и пет години, есенцијата на Џалса Салана ја објаснил Ветениот Месија а.с. кажувајќи ни дека тоа не е светски настан, ниту е собир за некакво светско искуство, ниту пак настан…

Read More
Хутби 2018 

ДОБЛЕСНИ ЛУЃЕ

По учењето на тyашахуд, та’уза и сура А-Фатиха, хазрети Халифа-тул Месих V а.т.б.а. рече: Јас денес ќе зборувам за асхабите за кои сведоштвата се сочувани само во одредени фрагменти и приказната за нив ќе направи нивните имиња и историјата на овие асхаби кои учествувале во битката на Бедр да бидат сочувани во литературата на Џемаатот. Нивното спомнување и сеќавање на нив, за нас, е извор на благослови бидејќи тие биле слаби и сиромашни но со голема решителност да ја одбранат својата вера. Тие никогаш не стравувале од своите противници, туку…

Read More
Вести Хутби 2018 

ДОБЛЕСНИ ЛУЃЕ

По учењето на ташахуд, та’уза и сура Ал-Фатиха хазрети Халифа-тул Месих V а.т.б.а. рече: Хазрети Умаир Бин Аби Ваккас бил асхаб на Чесниот Пратеник Мухаммед с.а.в.с. кој учествувал на битката кај Бедр. Неговиот татко бил Абу Ваккас Малик Бин Вухаби. Хазрети Умаир р.а. бил помлад брат на хазрети Са‘ад Бин Аби Ваккас и бил еден од првите муслимани. Името на неговата мајка било Ханнах бинт Суфјан. Тој му припаѓал на племето Бану Зухрах на кланот Курејши племето. Чесниот Пратеник Мухаммед с.а.в.с. основал братска врска помеѓу хазрети Умаир и хазрети ‘Амр…

Read More
Хутби 2018 

ЛУЃЕ СО ИНЗВОНРЕДНИ ОСОБИНИ

По проучениот шехадет, та‘уза и Сура Ал-Фатиха, хазрети Халифа-тул Месих V (нека Аллах му помогне) рече: Првиот асхаб за кој ќе зборувам е хазрети Убеида бин Зеид Ансарија. Тој му припаѓал на племето Бану Аѓлан и учествувал во битките кај Бедр и Ухуд. Хазрети Захир бин Хираам Ел-Ашѓа е асхаб кој учествувал во битката на Бедр. Му припаѓал на племето Ашѓа и бил покрај Чесниот Пратеник Мухаммед с.а.в.с. во битката на Бедр. Хазрети Анас бин Малик пренесува: „Меѓу селаните постоеше еден човек по името Захир. Тој на Чесниот Пратеник Мухаммед…

Read More
Вести Хутби 2018 

ОСВРТ НА ЏАЛСА САЛАНА ВО ВЕЛИКА БРИТАНИЈА, 2018 ГОДИНА

После проучувањето шехадет, та’уза и сура Ал-Фатиха, хазрети Халифа-тул Месих V (нека Аллах биде негов помошник) рече: Елхамдулиллах, со Аллаховата помош, Џалса Салана во Велика Британија заврши минатата недела, на која благословите и милоста на Аллах џ.ш. се истурија. Трите дена беа полни со благослови. Иако подготовките за Џалса Салана траат цела година менаџментот и волонтерите во последните четири месеци земаа полн замав. Бројот на волонтерите во последните две недели од Џалса Салана интензивно се зголемуваше. За да ги задоволат сите потреби во Хадика-тул Махди, работниците правеа сè што можат.…

Read More
Вести Хутби 2018 

ЏАЛСА САЛАНА ВО ВЕЛИКА БРИТАНИЈА 2018 ГОДИНА

По учењето на ташахуд, та’уза и сура Ал-Фатиха, хазрети Хаифа-тул Месих V а.т.б.а. рече: Алхамдулиллах со Аллаховата милост, денес ќе присуствуваме на уште една Џалса Салана (годишен собир). Како што сите знаете, организирањето на Џалса Салана, посебно во тековните денови потполно или барем 90% од тоа, е направено од страна на членовите на Заедницата на сосема доброволна основа. Поради тоа, се појавуваат и одредени недостатоци и слабости. Меѓутоа, сите ние кои учествуваме во тоа мораме да ги исправиме и отстраниме тие недостатоци и слабости. Кога и да работниците побараат помош…

Read More
Вести Хутби 2018 

ДОБЛЕСНИ ЛУЃЕ

После учењето на шехадет, та’уза и сура Ал-Фатиха, хазрети Халифа-тул Месих V (нека Аллах ги засили неговите раце) рече: Во продолжение на спомнувањето на животот на асхабите на Чесниот Пратеник Мухаммед с.а.в.с. ќе обрнам внимание на уште двајца асхаби. Првиот е хазрети Мунзир бин Мухаммед Ансари. Тој му припаѓал на племето Бану Јахјабах. Кога се преселил во Медина, Чесниот Пратеник Мухаммед с.а.в.с. воспоставил братство помеѓу хазрети Мунзир бин Мухаммед и хазрети Туфаил бин Харитх. Кога хазрети Зубаир бин Ал-Аввам р.а., хазрети Хатиб бин Еби Балтах и хазрети Абу Саирах бин…

Read More