ВЕСТИ 

41. Џалса Салана започна во Калцруе, Германија

Светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница ја отвори овогодинешната Конвенција

Прв ден Џалса Салана 2016 Германија пресс слика 1

41. Џалса Слана (Годишна Конвенција) на Ахмадија Муслиманската Заедница во Германија започна вчера со петочната Проповед на духовниот лидер на Заедницата, петтиот халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад.

Пред започнувањето на хутбата за 2 септември 2016 година, Неговата Светост го крена знамето на Ахмадија Муслиманската Заедница (Liwa-e-Ahmadiyyat) официјално отворајќи го настанот. Во исто време беше кренато и Германското знаме.

Прв ден Џалса Салана 2016 Германија пресс слика 2

За време на оваа хутба, Хазрети Мирза Масроор Ахмад напомена дека се навршуваат 125 години од првата Џалса Салана одржана во малиот град Кадиан (Qadian) во Индија, на која учествуваа само неколку десетина луѓе.

Неговата Светост, исто така, укажа на вистинските цели на Џалса Салана како што е утврдено од страна на основачот на Ахмадија Муслиманската Заедница.

Прв ден Џалса Салана 2016 Германија пресс слика 3

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Целта на нашите годишни конвенции е да ја обновиме и да ја зголемиме верата на Ахмади Муслиманите и да придонесеме за духовна и морална реформацијата во нивните животи. Понатаму, наша цел е да се шири вистинското мирно учења на исламот и да се зголеми братството и љубовта за човештвото.”

Прв ден Џалса Салана 2016 Германија пресс слика 4

Понатаму Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

“Тоа е извор на длабоко жалење ако некој смета дека Џалса Салана треба да биде светски фестивал, наместо да доаѓаат тука со побожни намери. Затоа, треба да се издвојат сите форми на материјализмот и световното во текот на овие три дена, а потоа кога ќе се вратите во вашиот секојдневен живот треба да го сторите тоа со цврсто уверување за продолжување за да се прикажат највисоките стандарди на моралност и побожност на сите времиња.”

Прв ден Џалса Салана 2016 Германија пресс слика 5

Во два наврати, пред и после петочната молитва Неговата Светост, одржа прес-конференција со членовите на германските медиуми во текот на кои тој одговори на прашања во врска со целта на Џалса Салана, континуираното зголемување на тероризмот и екстремизмот и бегалската криза во Европа.

Прв ден Џалса Салана 2016 Германија пресс слика 6

Одговарајќи на прашање за општиот страв од Исламот во Германија, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“На самиот почеток на Светиот Куран се наведува дека Аллах Семоќниот е Тој Кој е милостив и секогаш дава милостиња и така што е невозможно Исламот да се залага за било каква форма на суровост, неправда и бруталност. Пракса на Исламот е да биде религија на љубов, мир и хармонија.”

Прв ден Џалса Салана 2016 Германија пресс слика 7

Во однос на порастот на тероризмот и екстремизмот во светот, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Нека биде јасно дека ако било кој Муслиман спроведува терористички напад или било кој друг вид на злосторство, тогаш тој се однесува сосема спротивно на учењата на Исламот и бара само да им служи на своите лични интереси.”

Прв ден Џалса Салана 2016 Германија пресс слика 8

Повикувајќи ги медиуми за промовирање на мирот во светот, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Медиумите треба да ја одиграат својата улога во воспоставувањето на мирот во светот со тоа што ќе известуваат фер и праведно во своите извештаи. На пример, во Германија денес илјадници луѓе се здружија со цел да се промовира мирот, но сепак медиумите нема да известат за тоа, колку што ќе биде покриеноста за тероризам и екстремизам.”

Во одговор на прашање во врска со интеграцијата на муслиманите во Германија и Западот, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Според мое мислење одењето во ноќен клуб или да се откажете од Вашите верски убедувања не е интеграција. Наместо тоа, верувам дека интеграцијата е да го сакаш својот народ, да служиш и искрено да работиш на неговиот напредок. Навистина, Светиот Пророк на Исламот (Мир Над Него) мислел дека да се сака една нација е суштински дел на Исламската вера.”

Прв ден Џалса Салана 2016 Германија пресс слика 9

Неговата Светост исто така се сретна со Германскиот политичар, Кристијан Дур (Christian Durr) кој пристигна да учествува на 41. Џалса Салана и да му посака добредојде на Неговата Светост во Германија.

Поврзани вести