ВЕСТИ 

ЏАМИЈА АХМАДИЈА – ВЕЛИКА БРИТАНИЈА, ГЕРМАНИЈА И КАНАДА ОДДРЖАА ЗАЕДНИЧКА ЦЕРЕМОНИЈА

“Не го следи светот, туку нека светот те следи” – Хазрети Мирза Масроор Ахмад

41 дипломци добиваат дипломи за Шахид од раководител на Муслиманската заедница Ахмадија

Ахмадија Муслиманската Заедница со задоволство објавува дека на 29 април 2019 година се одржа 7-та церемонија на состанокот за Џамија Ахмадија за Велика Британија, 8-та церемонија на состанокот за Џамија Ахмадија за Канада и 4-та церемонија на состанокот за Џамија Амадија за Германија на комбиниран настан во просториите на британскиот колеџ Haslemere, Surrey.

Светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад претседаваше со церемонијата и го оддржа главното обраќање.

За време на церемонијата, 17 дипломци од Џамија Амадија Велика Британија, 6 дипломирани од Џамија Ахмадија Канада и 18 дипломци од Џамија Ахмадија Германија беа претставени со сертификати за “Шахид” од Хазрети Мирза Масроор Ахмад и затоа беа запишани како официјални мисионери и имами на Ахмадија Муслиманската Заедница.

По презентацијата, Хазрети Мирза Масроор Ахмад предводеше верски инспиративно обраќање, во која ги потсети младите имами дека тие постојано треба да се трудат да го зголемат и унапредат своето знаење и разбирање на нивната вера.

Неговата Светост го сврте вниманието на тешката одговорност што сега лежи врз приврзаниците на животот и потребата да се реализира главната цел на нивната мисија.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Го посветивте својот живот на Месија и Махди, кој беше испратен од Семоќниот Бог за ренесансата на исламот. Го посветивте животот заради исполнување на својата мисија. Значи ова е голема одговорност што сте ја презеле врз себе.”

Продолжувајќи, Хазрети Мирза Масроор Ахмад изјави:

“Со посветување на своите животи, вие се претставивте себеси како поддршка на вистинскиот Халифат кој требаше да се воспостави по доаѓањето на Ветениот Месија (мир на него) кој дојде во согласност со пророштвата на Светиот пророк Мухамед (мир и благословите да бидат на него).”

Клучната тема нагласена од Неговата Светост во текот на обраќањето беше дека мисионерите треба да ја служат својата вера со дух на вистинска искреност и апсолутна верност. Неговата Светост ја потврди нејзината важност и посвети особено внимание на примерот на пророкот Авраам (мир на него).

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Аллах го пофали пророкот Авраам (мир на него) во Светиот Куран, каде што вели:” Авраам, кој ги исполни заповедите “, бидејќи го исполни сојузот што му го даде на Аллах Семоќниот. Сега верноста на вашата вера бара и вие треба да го исполните овој сојуз што сте го направиле. И ова не може да се исполни едноставно само преку зборови, туку ќе биде потребна доживотна посветеност и духовен џихад (борба).”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад, исто така, рече дека личните напори сами по себе нема да резултираат со успех, а послушноста, искреноста и Божјата помош се средство за да се направи промена на подобро во светот.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Константната молитва и воспоставувањето на личен однос со Аллах, Семоќниот, се од суштинско значење за вашиот успех. Човек не може да ја постигне вистинската верност и лојалност кон својата вера додека не се замоли искрено и создава личен однос со Бог, барајќи Негова помош во постигнувањето на највисоките мерила на верност.”

Неговата Светост го привлече вниманието на новите дипломци кон значењето на самооценувањето и подобрувањето.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Ние мора редовно да се проценуваме себеси. Треба да видиме дали напредуваме во нашата љубов кон Севишниот Аллах. Ние не треба да правиме лажни тврдења или да платиме само усна услуга на нашата вера. Наместо тоа, ние мораме да се анализираме и да се запрашаме:, Дали сме дале вистинска љубов на Аллах? Дали нашите срца се нурнати во него? Дали ние настојуваме да ги исполниме правата на Аллах Семоќниот? Дали се обидуваме да ги достигнеме високите стандарди што се бараат од Неговото обожавање?”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

“Се надевам дека со благодатта на Аллах, секогаш и засекогаш ќе продолжиш да се стремиш да станеш потопен во љубовта кон Аллах Семоќниот и ќе се обидуваш постојано да се ослободиш од материјалните желби на овој свет.”

Додека зборуваше за потребата да се подобри нивната духовност, Неговата Светост ја нагласи и потребата младите мисионери да развијат вистинско сочувство за човештвото. Неговата Светост рече вистинско сочувство и емпатија кон другите ќе им овозможи на мисионерите да создадат силни врски со помладите членови на Ахмадија Муслиманската Заедница и поширокото општество.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Треба да бидете сочувствителни во вашите срца за човештвото повеќе од сите други. Тоа е сочувство за човештвото кое ќе ви овозможи да ги проширите своите кругови и да ги зголемите врските на братството со другите. Тоа ќе ви овозможи да ги закачите младите за себе, кои подобро ќе ви овозможат да им помогнете со нивната морална и духовна обука. Луѓето ќе ви се приближат до вас ако ја видат вашата љубезност и поглед кон нив.”

Неговата Светост рече дека кога станува збор за прашања од верата, треба да се ослободиме од сите хипокризии и никогаш да не се прават компромиси. Неговата Светост вети дека имамите мора да станат “цврсти планини” во нивната решителност да ги следат учењата на исламот.

Неговата Светост се осврна на духовна и морална состојба на светот и рече дека човештвото е во очајна потреба од водство, а дипломираните имами мора да ја одиграат својата улога во насочувањето на луѓето кон моралот.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Денес, мнозинството од светот е зафатено во трката кон материјализмот и го заборави Бога Семоќниот и затоа е заглавено во духовна темнина. Во такви времиња вашата одговорност е да станете водечки ѕвезди на ноќта. Ова е задача на оние кои го даваат својот живот за оваа намена.”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

“Но овој ден сте станале духовни водачи на светот од Семоќниот Бог. Тој сака да стане центар во кој луѓето се собираат за да стекнат верско знаење и да ја зголемат духовноста. Ова бара да создадете врска на љубов со Семоќниот Бог и да ја зголемите духовноста.”

Потсетувајќи ги за нивните цели, Неговата Светост рече дека младите имами не само што треба да ги водат луѓето од Ахмадија Муслиманската Заедница во насока на подобрување на нивната послушност кон учењата на исламот, туку и да ги информираат другите за убавите и мирољубиви учења на исламот.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Не мора да го следиш светот, туку светот да те следи! Продолжи да ги следиш и шириш учењата на исламот со решителност и истрајност. Мора да направите светот да го следи светлината на учењата на исламот, наместо да се поклоните на материјализмот и световните идеологии.”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад понатаму изјави:

“Непристојноста и нескромноста стануваат широко распространети во името на таканаречената” слобода “. Сте биле воспитани на Западот и така добро го познавате и сега е вашата должност да се борите против овој духовен пад. Материјалниот напредок е еднакво на незнаење ако нема благослови од Семоќниот Бог.”

Неговата Светост рече дека вистински цивилизирани и образовани се оние кои ги следат учењата што ги дал Бога Семоќниот преку Неговите пораки и преку Светиот пророк Мухамед (мир и благослови на него) дека човештвото сведочело на нецивилизирани луѓе не само што станале цивилизирани, туку стигнале до врвот на цивилизацијата и моралот.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Ние самите треба да бидеме први кои ги следат учењата на исламот без никаков страв или сложеност, бидејќи ние сме оние што ветија дека ќе ја шират својата порака до аглите на земјата.”

Неговата Светост ја заврши својата молитва за младите мисионери.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече: “Аллах може да ви овозможи да напредувате во вашата љубов кон Светиот пророк Мухамед (мир и благослови на него) и да ја достигнете љубовта кон Семоќниот Бог. Алах Семоќниот ќе ни овозможи да ги шириме мирољубивите учења на исламот, што беше задача што ја започна Обединетиот Месија (мир на него) во службата на Светиот пророк Мухамед (мир и благослов на него).”

Поврзани вести