ВЕСТИ 

ЏАЛСА САЛАНА ФРАНЦИЈА 2019 ЗАПОЧНА ВО ПАРИЗ

Хазрети Мирза Масроор Ахмад ја инаугурира Џалса Салана Франција

27-тата Џалса Салана (Годишна конвенција) на Ахмадија Муслиманската Заедница, во Франција, започна на 4 октомври 2019 година со петочната проповед предадена од Светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад во Француското село, Три-Шато.

Пред проповедта, Неговата Светост го крена Знамето на Ахмадија Муслиманската Заедница (Лива-е-Ахмадијат) за официјално да го инаугурира тридневниот настан. Исто така се крена и Француското национално знаме.

За време на проповедта, Неговата Светост детално зборуваше за целите на Џалса, што ги утврди основачот на Ахмадија Муслиманската Заедница, Неговата Светост, ХазретиМирза Гулам Ахмад, Ветениот Месија (мир на него).

Неговата Светост рече дека Џалса Салана им дава одлична можност на присутните да размислат за нивната духовна и морална состојба и да се обидат самите да се подобрат.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Ветениот Месија (мир на него) рече дека Џалса е чисто религиозен собир. Така, присутните на овој настан треба да имаат предвид дека сме дојдени тука само за да напредуваме во религиозни, интелектуални и духовни цели. Нашата грижа за овие три дена треба да биде исполнување на целта за подобрување на нашиот морал, знаење и духовност.“

Неговата Светост рече дека ако овие цели не биле причина за да присуствуваат на настанот, тогаш присуството на таквата индивидуа на Џалса ќе биде „еквивалентно на присуство на кој било друг материјалистички, светски фестивал.“

Во текот на обраќањето, Неговата Светост зборуваше за важноста на усвојување праведност и истакна дека и правата на Семоќниот Бог и правата на сопственото создание се од витално значење за да се постигне побожност.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Само оние што се праведни се смирени. Смирението не треба да се изразува само кон оние кои се на повисок ранг, туку треба да се посвети смирение кон оние што се слаби и сиромашни во општеството. Праведници се оние кои остануваат цврсти на вистината во сите околности и тие сфаќаат дека зборувањето на апсолутна вистина води кон Семоќниот Бог, додека лагата води кон здружување со непријателите на Бога.“

Неговата Светост детално зборуваше за важноста да се моли пет пати на ден и го цитираше поглавје 2 стих 239 од Светиот Куран, кој вели:

„Внимавајте на молитвите и средната молитва“.

Неговата Светост рече дека овој стих покажува дека на молитвите треба да им се даде поголемо значење од сите световни и материјалистички потраги.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад зборуваше и за духот со кој треба да се принесуваат молитви.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Не е доволно да се дојде во џамија да се моли. Наместо тоа, од витално значење е да се дојде во џамија со верба во Семоќниот Аллах и со цврста верба во живот. Таквите луѓе имаат страв од Алах во нивните срца и срцата на таквите луѓе се меки, исполнети со љубов кон другите и тие имаат дух на братство.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

„Вистинските верници се оние кои се фокусираат на обидот да им простат на другите наместо да бараат одмазда. За да го побараат задоволството од Алах, тие имаат љубов еден кон друг и се смирени. Тие се обидуваат да направат жртви еден за друг. Затоа, сите треба да размислиме за нашиот морал и мора да се запрашаме дали се обидуваме да прифатиме каква било форма на добрина. Ако некое лице нема љубов во своето срце кон својот брат, тој нема праведност.“

Неговата Светост рече дека едноставно прогласувањето на слоганот „љубов секому, омраза никому“ не е доволно, туку секој Ахмади муслиман мора лично да ја манифестира оваа изјава на секое ниво од неговиот живот. Ова беше начинот на ширење на вистинското и мирно учење на исламот во светот.

Неговата Светост, исто така, ја истакна важноста да се исполни залогот на секој Ахмади муслиман кон Ветениот Месија (мир на него) да живее цврсто според учењата на исламот.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„За да се извлечат придобивките од благослови поврзани со ветувањето за верност дадени на Ветениот Месија (а.с.), мора да се само-анализира. Треба да се размисли за целите што тој ги истакна за Џалса Салана. За нас е среќа што добивме три дена да се фокусираме на овие цели. Секој од нас треба да се процени себеси. Наместо да го поминувате ова време во разговори во мирување, потопете се да барате покајание на Бога и да повикувате благослови на светиот пророк Мухамед (мир и благослов над него). Само тогаш навистина можеме да извлечеме корист од овој собир.“

Завршувајќи го своето обраќање, Неговата Светост го цитираше Ветениот Месија (мир на него) на тема создавање хармонично општество.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Навлечете на земјата со побожно срце и чиста природа. Не напаѓајте никој неправедно и контролирајте ги емоциите. Ако се разговара за која било религиозна тема, разговарајте за тоа со меки зборови и граѓански начин. Ако некој се однесува кон вас на игнорантски начин, отстранете се од тој собир со порака за „мир“. Семоќниот Бог сака да ве направи заедница што може да биде модел на праведност и добрина за остатокот од светот.“

Неговата Светост пристигна во Франција во средата 2 октомври 2019 година по еднонеделната посета на Холандија.

По пристигнувањето во Три-Шатоу, Неговата Светост официјално го инаугурираше комплексот Баитул Ата каде се одржува Џалса Салана Франција.

Поврзани вести