ВЕСТИ 

ФАКУЛТЕТОТ ЏАМИА АХМАДИЈА, Велика Британија, Германија и Канада, се собраа на заедничка церемонија

43 дипломци ги добија своите Шахид стипендии од духовниот лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница

Ахмадија Муслиманската Заедница со задоволство објавува дека на 25 март 2018 година, на 6-та церемонија на состанокот за Факултетот Џамиа Амадија во Велика Британија, седмата церемонија на сослушување за Џамиа Ахмадија Канада и 3-та церемонија на состанокот за Џамиа Амадија Германија се одржа како комбиниран настан во просториите на британскиот колеџ во Haslemere, Surrey.

Светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница , петтиот Халифа, Неговата светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад  раководеше со церемонијата и го одржа поздравниот говор.

За време на церемонијата, 18 дипломирани од Џамиа Амадија Велика Британија, 14 дипломци од Џамиа Амадија Канада и 11 дипломци од Џамиа Амадија Германија беа претставени со сертификатите за “Шахид” од Хазрети Мирза Масроор Ахмад и затоа беа запишани како официјални мисионери и имами на Ахмадија Муслиманската Заедница.

По презентацијата, Хазрети Мирза Масроор Ахмад  даде верски инспиративно обраќање, во кое ги потсети младите Имами дека треба да го исполнат ветувањето за посветување на својот живот заради исламот.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Која е целта на посветување на твојот живот заради својата вера? Тоа е да се направи секој можен напор кон исполнување на мисијата на ветениот Месија (мир на него) и така во секој момент од вашиот живот мора да се стремите кон постигнување на ова. Запомнете, мисијата на ветениот Месија беше да се оживеат вистинските учења на исламот и да се воспостави Единство на Семоќниот Бог и да се шири вистинската порака на Светиот пророк Мухамед (мир на него) низ целиот свет .”

Неговата Светост рече дека општеството станува материјалистичко и оди кон атеизам. Тој рече дека менувањето на овој тренд е голем предизвик за младите Имами.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Ваша должност е да го заштитите човештвото со враќање кон Семоќниот Бог. Ова е вистинската цел за посветување на вашиот живот и за постигнување на оваа врвна цел, мора да се стремите да го исполните вашиот потенцијал и да ги искористите сите свои способности. Запомнете, ова не е лесна задача и така ќе треба да бидете целосно утврдени и никогаш да не се премавнете во вашите напори.”

Неговата Светост рече дека прво и основно е имамите постојано да го развиваат својот личен однос со Аллах Семоќниот.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Ветениот Месија (мир на него) многу јасно кажал дека нашите амбиции можат да се реализираат само преку молитви, а еден човек може искрено да се моли само ако постои поврзаност со Семоќниот Бог. Оттука, мора да платите личен џихад на самореформирање и подобрување.”

Неговата Светост го насочи вниманието на новите дипломци кон важноста на конгрутот во нивните зборови и постапки и рече дека е од суштинско значење тие да го практикуваат она што го проповедале.

Неговата Светост ја нагласи оваа поента цитирајќи го поглавјето 61, стих 4 од Светиот Куран, во кој стои:

“Повеќе омраза е тоа пред Аллах да кажуваш што не правиш”

Неговата Светост рече дека имамите имале должност да покажат одличен морал во нивниот личен живот.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Мора да покажете висок морален пример за справување со членовите на вашето семејство. Ако даваш говор за тоа како да ги решиш семејните прашања и како да создадеш добри односи меѓу брачните другари и со децата, додека со себе си не постапуваш според она што го проповедаш, твоите зборови ќе се покажат шупливи, без вредност и нема да влијаат. Така, станувајќи имам носите со себе голем товар и тешка лична одговорност.”

Повторувајќи ја важноста на молитвата, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Денес, светот е во очајна потреба од луѓе кои живеат во врска со Бог и кои чувствуваат сочувство кон Својата Создател. На светот му се потребни луѓе кои можат да го спасат човештвото од паѓање понатаму во бездната на материјализмот. За ова да се постигне, ние мора да се потпреме на моќта на искрена молитва.”

Неговата Светост исто така ја истакна важноста на благодатта и сочувството и рече дека својствениот дел од исламот е да им посакува добро на сите луѓе.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Многу лоши работи и конфликти произлегуваат од фактот дека луѓето мислат лошо за другите. Така, дури и ако другите мислат дека сте лоши или нељубезни, не смеете да реагирате на сличен начин. Напротив, морате да ги посакувате таквите луѓе и да ги водите со мудрост, така што ќе дојдат да ја сфатат грешката на своите патишта и да сфатат дека она што е во нивните срца било погрешно. Ова ќе се случи само ако вашите срца се полни со љубов кон другите.”

Завршувајќи го своето обраќање, Неговата Светост се молеше:

“Аллах може да ви овозможи да ги исполнувате целите на посветување на своите животи за доброто на исламот со страст и посветеност. Може Аллах да ви овозможи да станете живи примери на оние кои им даваат предност на нивната вера над сите световни работи.”

Поврзани вести