ВЕСТИ 

Последни подготовки пред стартот на Џалса Салана 2016 во Германија

Инспекција Џалса Салана 2016 1

3 дневната Конценција започнува денеска во Калцруе, Германија

Светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад од близу ги следеше последните подготовки за 41. Џалса Салана на 1. Септември, која ќе се одржи во градот Калцруе во Германија од 2 до 4 септември 2016 година.

За време на посетата, Хазрети Мирза Масроор Ахмад ги посети различните оддели задолжени за подготовка и реализација на Собирот. Неговата Светост беше запознаен со тековните активности од страна на волонтерите во Мессе Арената (Messe Arena) во Калцруе.

Инспекција Џалса Салана 2016 2

Подоцна, Неговата Светост директно се обрати на сите присутни кои се ангажирани околу подготовките и одржувањето на Собирот.

Инспекција Џалса Салана 2016 3

Тој ги советуваше да покажат високо ниво на морал и учтивост за целото време додека трае настанот. Неговата Светост кажа дека Исламот полага голем акцент во гостопримството на гостите.

Инспекција Џалса Салана 2016 4

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Можноста да се служи на гостите е голем подарок од Бог, затоа што благословот прикачен како услуга и гостопримство ќе продолжат додека трае настанот. Оние кои што доаѓаат на Џалса Салана се со намера да се приклучат и заедно да слушнат и да зборуваат за Семоќниот, да научат за благословениот карактер на Светиот Пророк (Мир Над Него). Тие се овде со намера да ги прошират своите знаења за верата и затоа особено важно е како тие ќе гледаат на сево ова по завршувањето на Собирот.”

Инспекција Џалса Салана 2016 5

Молејќи се за успешноста на Џалса Салана, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Можеби сите учесници ќе шират мир и правда во секој правец преку подарок од salam1 и можеби овој настан ќе биде благословен со сите почести.”

Џалса Салана започна денеска во Калцруе, Германија и ќе продолжи до 4 септември 2016 година.

Инспекција Џалса Салана 2016 6 Инспекција Џалса Салана 2016 7 Инспекција Џалса Салана 2016 8

Поврзани вести