ВЕСТИ 

ПОВЕЌЕ ОД 668,000 ЛИЦА СЕ ПРИКЛУЧИЈА НА АХМАДИЈА ЗАЕДНИЦАТА

53-та Џалса Салана Велика во Британија заврши со верско инспиративно обраќање на Хазрети Мирза Масроор Ахмад

Светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад ја затвори 53-тата Годишна конвенција (Џалса Салана) на Ахмадија Муслиманската Заедница, на 4 август 2019 година со инспиративно обраќање.

Повеќе од 39.800 луѓе од 115 земји присуствуваа на Џалса Салана, што се одржа во Хадеекатул Махди во Алтон, Хемпшир.

Освен илјадниците Ахмади муслимани кои учествуваа, исто така присуствуваа и многумина кои не се Ахмади и немуслимани. Целиот настан се пренесуваше во живо на МТА Интернационал и се емитуваше на Интернет.

Главниот настан на тридневната Џалса Салана беше заветот за верност, познат како Баијат, што се случи во неделата попладне, каде што учесниците ветија верност кон Хазрети Мирза Масроор Ахмад како петти Халифа на Ветениот Месија (мир над него).

Учесниците формираа човечки синџир што води кон Халифата, додека ги повторуваа зборовите на заветот во дует.

Пред церемонијата, Неговата Светост објави дека повеќе од 668.500 луѓе се придружиле на Ахмадија Муслиманската Заедница во текот на изминатата година од целиот свет.

Неговата Светост понатаму објави дека Ахмадија Муслиманската Заедница сега е основана во 213 земји. Оваа година за прв пат во Ерменија е основана Ахмадија Муслиманската Заедница.

За време на обраќањето, Неговата Светост зборуваше за тоа како особено исламот, а религијата, генерално, беше остро критикуван во современиот свет. Имајќи го предвид ова, Неговата Светост моќно ги бранеше учењата на Исламот и ја истакна супериорноста на исламот кон другите социјални системи и зборуваше за учењата на Светиот Куран за одбрана на човековите права на сите луѓе.

Неговата Светост рече дека обично се тврди дека религијата е застарена и некомпатибилна со современиот свет и затоа религиозните учења треба да се менуваат за да одговараат на потребите на новата ера.

Неговата Светост рече дека додека некои други религии дебатираат дали нивните религиозни учења треба да се реформираат за да одговараат на модерната ера, исламските учења биле безвременски и универзални, а Светиот Куран е, и секогаш ќе биде, најсеопфатната книга доволна за сите времиња и сите места.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Цврсто веруваме дека Светиот Куран е книга на Семоќниот Аллах и Тој вети дека ќе го заштити. Другите религии веќе немаат свои оригинални учења, сепак учењата на Светиот Куран не се променети повеќе од 1400 години и ќе останат така до последниот ден. Учењето на Светиот Куран е вечно и е за луѓето од сите времиња.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

„Во оваа ера, испраќајќи го Ветениот Месија (а.с.), Аллах Семоќниот уште повеќе ги заштити учењата на Светиот Куран. Ветениот Месија (а.с.) објаснуваше за учењата на Светиот Куран и ги откри своите скриени богатства. Тој покажа дека Светиот Куран се грижи за потребата од сите аспекти на човечките интеракции; од социјални односи меѓу поединци и општества до меѓународни односи меѓу светски нации. Тоа е прикажано во духовноста, а во исто време открива големи академски и научни вистини. Сеопфатно ги утврдува правата на Бога и правата на Божјото создание. Затоа, нема потреба да бидеме погодени од забелешките на критичарите и никогаш не треба да бидеме комплексни околу Светиот Куран.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад понатаму изјави:

„Светиот Куран се грижи за дури и навидум незначителните потреби на човечките суштества. Светиот Куран и Светиот пророк Мухамед (мир и благослов над него) ги утврдија нашите права за нас и тоа се права што можат да гарантираат мир на сите нивоа на општеството.“

Неговата Светост продолжи да ги наведува правата и обврските утврдени со Светиот Куран, кои неговите следбеници мораат да ги исполнат, вклучително и правата што им се должат на родителите, старешините, децата, соседите, сопружниците и целото создание на Бога.

Неговата Светост ја илустрираше сеопфатната природа на Светиот Куран, раскажувајќи стих од Светиот Куран. Поглавје 4 стих 37 од Светиот Куран детално зборува за правата утврдени од Семоќниот Бог.

Гореспоменатиот стих на Светиот Куран вели:

„И, поклони му се на Аллах и не се дружи со Него, и покажи љубезност кон родителите, кон роднините, кон сирачињата и сиромашните и кон ближниот кој е роднина и кон соседот кој е странец. Сигурно, Алах не ги сака гордите и пофалните.“

Неговата Светост понатаму напомена дека луѓето треба добро да размислуваат за другите и да не размислуваат лошо за нив. Така, со тоа, тие би развиле љубов, единство и сила меѓу себе.

Неговата Светост напомена дека, за жал, се повеќе е вообичаено да не успееме да покажеме љубов и основна човечка симпатија во денешниот материјалистички свет. Ако некој остане гладен, тие не се грижат за нив, или ако некој има финансиски проблеми, тие не трошат го своето богатство за да ги покријат недостатоците на другиот.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад спомена дека додека не-религиозните луѓе прават обвиненија против религијата и исламот, неодамнешното истражување покажало како за добротворни цели се донира претежно од религиозни луѓе, а муслиманите се меѓу оние кои најмногу даваат за добротворни цели.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Кога некој работи за Алах и им помага на слабите, помалку среќни браќа, неговата вера се зголемува. Ветениот Месија (мир над него) рече дека ако човекот не им помага на другите, тој постепено станува како животн во неговиот морал при што не се грижи за другите. Ветениот Месија (мир над него) рече: хуманоста и човечноста на човекот го бара тоа од него, и тој е само човек, и мора да е љубезен кон целото човештво без дискриминација. “Ветениот Месија (мир над него) исто така рече: „никогаш, под никакви околности, не го ограничувај кругот на твојата љубезност.“ “

Неговата Светост продолжи да раскажува стихови од Светиот Куран, кои опишуваат како исламот го задолжување на своите следбеници да ги исполнат правата на сите чинители на општеството.

За правата што им се должат на нечиј родители, Хазрети Мирза Масроор Ахмад го цитираше поглавје 17 стих 24 од Светиот Куран, кој им заповеда на муслиманите да покажат апсолутна љубезност, па дури и наложува „никогаш да не им кажат ниту еден збор изразен од гадење, ниту да ги прекоруваат, туку да ги поздрават си мирен говор.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад понатаму рече:

„Оние кои тврдат дека се поддржувачи на човековите права денес, всушност создаваат поголеми растојанија меѓу родителите и нивните деца. Ако родителите ги предупредат своите деца или се обидат да го поправат нивниот морал, одредени организации излегуваат со приговор кон родителите и почнуваат да ги испрашуваат. Луѓето стануваат вознемирени и сега се спротивставуваат на ова.“

Неговата Светост истакна дека Светиот Куран е сеопфатна книга и изјави дека Светиот Куран и пророкот на исламот (мир и благослов над него) не застанале на правата на родителите, туку тие ги утврдувале и правата на детето.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Светиот пророк (мир и благослов над него) им заповеда на верниците да ги почитуваат своите деца и да им дадат добро воспитување. Тој исто така рече дека најдобриот подарок што еден татко може да им го даде на своите деца е да им се даде добро воспитување .“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

„Светиот пророк (мир и благослов над него) ги поддржа правата дури и на децата на најжестоките непријатели. Светиот пророк (мир и благослов над него) жестоко укорувал врз армија која имала за цел деца … Сепак, денес има влади кои тврдат дека исламот е суров и неправеден, кои ги делат родителите од своите деца на најнехуман начин и тие тоа го сметаат за праведна и морална акција.“

Неговата Светост тогаш продолжи да ги образложува учењата на исламот за брачни работи и објасни дека Светиот пророк Мухамед (мир и благослов над него) ги потенцираше правата на жените толку многу што рече, „најдобриот меѓу вас е оној кој е најдобар кон неговата сопруга и јас сум најдобар кон мојата сопруга. “

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Оние кои зборуваат за човекови права во развиениот свет самите не ги исполнуваат правата на своите жени и неправедни се кон нив. Постои распространет проблем на вонбрачните работи и стапките на развод во развиениот свет се многу високи.“

Неговата Светост изрази права кои Светиот Куран ги постави за сестрите и роднините и генерално за човештвото.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Светиот пророк (мир и благослов над него) им заповеда на муслиманите да не содржат предрасуди или омраза меѓу себе и рече дека е незаконско за верникот да престане да зборува со друг верник повеќе од три дена.“

Неговата Светост го привлече вниманието на присутните кон правата на вдовиците, старите лица, вработените и многу други.

Неговата Светост истакна дека може да спомене само мал број на права што Светиот Куран ги поддржувал и има безброј други за кои не може да се дискутира.

За време на Џалса Салана, Неговата Светост одржа пет обраќања, вклучително и годишен извештај на Ахмадија Муслиманската Заедница.

Во текот на трите дена беа одржани разни други предавања и говори. Понатаму, беа изложени разни изложби како „Ислам во медиумите“, изложба „Покровот на Торино“ и изложби на историските букви на Светиот пророк Мухамед (мир и благослов над него) испратени до светските лидери.

Џалса Салана заврши со тивка молитва предводена од Хазрети Мирза Масроор Ахмад.

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap