ВЕСТИ 

НОВА АХМАДИ ЏАМИЈА ВО САУЛТАЛ БЕШЕ ОТВОРЕНА ОД ДУХОВНИОТ ЛИДЕР НА АХМАДИ ЗАЕДНИЦАТА

„Да му служиш на човештвото е белег на Ахмадија Муслиманската Заедница“ – Хазрети Мирза Масроор Ахмад

Задоволство е Ахмадија Муслиманската Заедница да објави дека на 23-ти февруари 2020 година, духовниот лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад, ја инаугурираше џамијата Дарус Салам (живеалиште на мирот) во Саултал, Лондон.

По пристигнувањето, Неговата Светост официјално ја инаугурираше џамијата со откривање на комеморативна плакета пред да ги започне молитвите Магреб и Иша во новата џамија.

Неговата Светост им се обрати и на локалните членови на Ахмадија Муслиманската Заедница и ги повика да ги манифестираат мировните и морални учења на исламот во сите аспекти од нивните животи.

Набргу потоа, во блиското средно училиште Вилиерс се одржа специјален прием на кој присуствуваа 150 достоинственици и гости, за да се одбележи отворањето на џамијата.

Главниот настан беше обраќањето од Хазрети Мирза Масроор Ахмад за време на која тој ја истакна улогата на џамиите во општеството како центри за богослужба и служба на човештвото. Неговата Светост ја пофали локалната заедница во Саултал како модел на успешно мултикултурно општество.

На почетокот на своето обраќање, Неговата Светост изрази благодарност до Семоќниот Бог, за овозможување на Ахмадија Муслиманската Заедница да ја изгради новата џамија. Неговата Светост, исто така, им се заблагодари на локалните власти и жителите за нивната поддршка.

Цитирајќи ја раната историја на исламот како главен пример, Неговата Светост изјави дека почитта кон другите е основно учење на исламот и рече дека при преселбата во Медина, Пророкот на исламот, Светиот пророк Мухамед (мир и благослов над него) воспоставил завет на мирот познат како „Повелба на Медина“, со цел да се зачува слободата на верување и да се обезбеди континуиран мир и просперитет на тоа мултикултурно општество.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Пратеникот на исламот (мир и благослов над него) беше избран за шеф на државата. Во оваа улога, тој не штедеше никаков напор за да се осигури дека правата на сите народи и заедници – без оглед дали се Евреи, христијани или племенски луѓе кои ги следат своите обичаи – ќе бидат поддржани и заштитени.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

„Основачот на исламот (мир и благослов над него) секогаш се придржуваше до условите на заветот и им наведуваше на муслиманите да го сторат истото. Никогаш не го злоупотребил својот авторитет или ги прекршил условите на договорот на кој било начин. Никогаш не манифестирал каква било форма на неправда или дискриминација кон другите заедници или покажал каква било пристрасност или фаворизирање кон муслиманите. Тој се однесуваше кон немуслиманите со сочувство и беше чувствителен на нивните потреби и традиции.“

Неговата Светост истакна дека вистинското обожавање на Бога бара усвојување на атрибути на Семоќниот Бог, Кој е „Милостивиот“.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Само ако муслиманите ги исполнуваат правата на другите, само ако се милостиви, добронамерни, љубезни и простуваат, можат да ги исполнат правата на обожавањето на Семоќниот Бог.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

„Навистина, Светиот Куран прогласи дека молитвите на оние што не ги исполнуваат правата на човештвото, никогаш нема да бидат прифатени од Семоќниот Бог и, напротив, ќе ги докажат средствата за нивно уништување… Нека биде јасно дека тоа е верска должност на секој муслиман да ги исполни потребите на човештвото и да се однесува кон секоја личност, без оглед на нивната каста, вера или боја, со благодат, љубов и љубезност.“

Неговата Светост рече дека Ахмадија Муслиманската Заедница се обидува да ги вметне овие вредности во рамките на своите членови и рече дека „служењето на човештвото е белег на Ахмадија Муслиманската Заедница.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Без сомнение, олеснувањето на другите и олеснување на физичкото и менталното страдање на човештвото е составен дел на нашата вера. Аллах Семоќниот ни нареди да ги исчистиме нашите срца од сите форми на негативноста и лошата волја кон другите и да бидеме спремни да му служиме на човештвото и да ги исполнуваме потребите на оние што страдаат или се лишуваат на кој било начин.“

Неговата Светост го привлече вниманието на публиката кон различните хуманитарни проекти на Ахмадија Муслиманската Заедница, како што се основање училишта и болници ширум Африка и други неразвиени делови на светот.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Да му служиме на човештвото и да се обидуваме да ги ублажиме страдањата на другите луѓе, одат заедно со нашите должности да му се поклониме на Семоќниот Бог.“

Говорејќи за улогата на вистинските џамии, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Муслиманите мора да ги користат своите џамии за да го поттикнат мирот и да развијат дух на љубов и сочувство во општеството и затоа Ахмади муслиманите низ целиот свет го креваат слоганот„ љубов секому, омраза никому “. Овие не се празни зборови или изјава дизајнирана да ги импресионира немуслиманите, туку претставува манифестација на исламски учења и вистински одраз на благородниот и благословен карактер на пророкот на исламот (мирот и благослов на него).“

Завршувајќи го своето обраќање, Хазрети Мирза Масроор Ахмад се молеше за локалната заедница и рече:

„Се надевам и се молам, луѓето од оваа заедница секогаш да се насочат кон одржување на оние вообичаени човечки вредности што не обединуваат сите нас. Се молам Сауталл секогаш да се гледа како симбол на мирот и хармонијата и пример на разнолико општество во кое сите луѓе живеат заедно со взаемно почитување и разгледување за чувствата на едни со други.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

„Се молам со сето срце дека оваа џамија ќе се покажува како светло за целата заедница и ќе служи како симбол на единство, заедништво и мир. Амин.“

Пред воведното обраќање, Регионалниот претседател на Ахмадија Муслиманската Заедница и двајца говорници гости, исто така, излегоа на сцената да честитаат Ахмадија Муслиманската Заедница, за отворањето на новата џамија.

Пратеникот од Фелтам и Хестон, Сема Малхотра рече:

„Многу сум почестен што сум денес тука за инаугурацијата на џамијата Дарус Салам во Саултал. Јас ја знам љубовта и услугата што доаѓа преку сè што прави Ахмадија Муслиманската Заедница и знам дека оваа џамија ќе придонесе со своите за унапредување на соживотот во локалната заедница.“

Пратеникот од Елинг Саутал, Вирендра Шарма рече:

„Оваа џамија ќе ја донесе понатаму пораката за единство и кохезија во заедницата и ќе биде симбол на мирот во областа Западен Лондон… Вашата Светост, Вашата порака и Вашите благослови за целата заедница ќе донесат повеќе единство, повеќе пораки за просперитет и како да живеат во рамноправно општество врз основа на еднаквост во заедниците.“

Настанот заврши со тивка молитва предводена од Неговата Светост.

Трикатната џамија вклучува две молитвени сали за мажи и жени, повеќенаменска сала, канцеларии и сместување. Џамијата може да смести над 650 верници.

Поврзани вести