ВЕСТИ 

НАЦИОНАЛНИОТ МАЈЛИС-Е-АМИЛА ВО БЕЛГИЈА ИМАШЕ ЧЕСТ ДА ОДРЖИ ВИРТУЕЛНА СРЕДБА СО СВЕТСКИОТ ДУХОВЕН ЛИДЕР НА АХМАДИЈА ЗАЕДНИЦАТА

Хазрети Мирза Масроор Ахмад зборуваше за важноста да се води со пример и да се шири пораката на исламот

На 26 септември 2020 година, Светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, Петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад одржа виртуелен состанок преку Интернет со Националната Амила (извршна власт) на Ахмадија Муслиманската Заедница во Белгија.

Неговата Светост претседаваше со состанокот од неговата канцеларија во Исламабад, Тилфорд, додека претставниците на Амила беа собрани во комплексот на џамијата Бајтул Муџиб во Брисел (Укле).

За време на состанокот, претставниците на Националната Амила беа во можност да презентираат извештај за нивните оделни активности и да предложат идни планови.

Неговата Светост даде детални упатства во врска со моралната и религиозната обука на Ахмади муслиманите што живеат во Белгија и како да се шират вистинските и мирни учења на исламот низ целата земја.

Неговата Светост ја истакна важноста да се води со пример и да се практикува она што се проповеда. Со цел да ги охрабри другите, Неговата Светост рече дека членовите на Националната Амила треба доброволно да посветат одредено време во служба на исламот (Вакф-е-Арзи) за да им ја пренесат својата порака на другите (Таблиг) или да го предаваат Светиот Куран.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Ако членовите на Националната Амила не водат во жртвувањето на своето време и напори заради Ахмадија Муслиманската Заедница, што може да се очекува од другите? Вашиот дом не е само местото каде што живеете со вашето семејство, туку треба да ги сметате и вашите градови за свој дом и да ја сметате за своја должност да ги водите другите луѓе за вистинските учења на исламот и редовно да го жртвувате своето време за доброто на другите. Ова е должност на Националната Амила и на Амила на помошните организации. Само да се вклучите во документацијата не е доволно, туку потребни се практични напори за да ги исполните ветувањата што ги дадовте.“

Неговата Светост изрази благодарност за идејата што ја започна Ахмадија Муслиманската Заедница во Белгија за негување на поблиски односи меѓу родителите и децата.

Според идејата, домаќинствата на Ахмади муслиманите биле охрабрени да јадат барем еден оброк заедно секој ден како семејство. Родителите беа охрабрени да водат отворен дијалог со своите деца и да бараат подобро разбирање на проблемите со кои се соочуваат. Неговата Светост рече дека идејата треба редовно да се проширува и разгледува.

Обраќајќи му се на Националниот секретар за надворешни работи Умур-е-Харија за важноста на градењето односи со другите заедници и важноста за поттикнување на меѓусебното разбирање, Хазрети Мирза Масрур Ахмад рече:

„Важно е да се воспостават контакти со поширокото општество, без разлика дали се тоа политичари, верски организации, верски групи, добротворни организации, медиуми и други групи. Ова е исто така начин да се шират учењата на исламот и да се отстранат заблудите што постојат. Треба да се случи другите организации и луѓе надвор од нашата заедница да ја сметаат Ахмадија Муслиманската Заедница како носител на вистинското учење на исламот.“

Како што завршуваше состанокот, Неговата Светост им наложи на мисионерите и другите приврзаници на животот (Вакф-е-Зиндигис) кои и служат на Ахмадија Муслиманската Заедница, да не штедат напори во исполнувањето на нивните цели и одговорности.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Без оглед на должностите и одговорностите што им се дадени на Мисионерите и Вакф-е-Зиндигис, мора да се исполнат на најдобар можен начин. Тие треба да бидат вредни во своите должности и да бидат во првите редови на служењето на Ахмадија Муслиманската Заедница. Ако им се дадат повеќе од една одговорност или должност, тие не треба да се фокусираат на една и да ги игнорираат другите, туку тие треба да бараат да ја исполнат секоја должност и да им даваат пример на другите. Нека Аллах Семоќниот ви даде секоја можност да ја зголемите вашата служба кон исламот и да ги исполнувате своите должности на најдобар начин.“

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap