Вести 

Мајлис Ансарула Бангладеш имаше чест на виртуелен состанок со духовниот лидер на Ахмадија Заедницата

„Секоја задача мора да се изврши преку молитви“. – Хазрети Мирза Масроор Ахмад

На 16 јануари 2021 година, Националниот Мајлис-е-Амила (Извршен орган) на Мајлис Ансарулах Бангладеш (Здружение на старешините Ахмади муслимани) и регионалните лидери добија виртуелна официјална средба со Светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, Петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад.

Неговата Светост го водеше состанокот од неговата канцеларија во Исламабад, Тилфорд, додека членовите на Амила се придружија од комплексот џамија Дарут Таблиг во Дака, кој служи како Национален штаб на Ахмадија Муслиманската Заедница во Бангладеш.

За време на 60-минутниот состанок, сите присутни имаа можност да разговараат со Неговата Светост, а членовите на Националната Амила беа во можност да презентираат извештај за нивните оддели и да добијат упатства и насоки од Неговата Светост за низа прашања.

Неговата Светост го охрабри учењето на Светиот Куран меѓу членовите на Мајлис Ансарулах и постави цел тие да обезбедат 100% од нивните членови да бидат редовни во нивните пет дневни молитви.

Говорејќи за важноста на физичките активности на членовите на Ансарулах, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Оние Ансари (старешини) кои имаат велосипеди треба да ги користат секојдневно. Наместо да користат автомобили и автобуси и други превозни средства, подобро е помладите членови на Мајлис Ансарулах (Саф-е-Дом) да користат велосипеди за да патуваат на своите работни места, ако е можно.“

Еден од членовите на Амила праша како едно лице може да ги подобри своите морални дела.

Како одговор, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Севишниот Алах рече дека целта на човечкото создавање е обожување. Ако го обожавате Аллах Семоќниот според соодветните права на обожавање, ако ги принесувате петте дневни молитви и го правите тоа додека ги исполнувате сите негови услови и ако се поклоните пред Семоќниот Аллах и искрено му се молите за време на Вашите молитви и барате прошка за Вашите гревови и ако го молите Семоќниот Аллах за подобрување на Вашите идни поколенија и ако се молите за сопствен духовен напредок, тогаш Севишниот Аллах вели дека ќе ги прифати Вашите молитви. Значи, за личен напредок мора да го молите Аллах Семоќниот. Ова е нашата цел, секоја задача мора да се постигне преку молитви и тоа е целта на човечкото творештво.“

Неговата Светост беше прашана и за тоа како можат да бидат ангажирани оние членови кои не реагираат.

Истакнувајќи детален и сеопфатен пристап, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Нашата работа е постојано да ги потсетуваме и да го привлекуваме вниманието на нашите членови. Потсетете ги дека тие се Ахмади муслимани и ова носи со себе некои одговорности и должности по кои мора да постапуваме. Научени сме за „закир“ во Светиот Куран, што значи „Продолжи да потсетуваш“. Ни беше наредено да ги советуваме луѓето и постојано да ги потсетуваме. Ова е заповедта што му беше дадена на Светиот пророк Мухамед (с.а.в.с.) од Семоќниот Аллах и тоа е заповедта што мора да ја следиме.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

„Постојат луѓе кои стануваат мрзливи и ова може да се намали со потсетување. Вниманието на таквите луѓе треба да биде привлечено со љубезност. Ако се третираат со љубов, тогаш дури и ако ја достигнале возраста на Ансарулах, тие ќе почнат да учествуваат во Вашите програми.“

Неговата Светост рече дека треба да има заеднички напор од секој помошник на Ахмадија Муслиманската Заедница – оние за млади, жени и старешини – да се обрати до соодветните членови на домаќинствата Ахмади муслимани, така што ако децата станат поодговорни, или ако жените во домаќинството се поактивни, тие можат да имаат позитивно влијание врз другите членови на семејството.

Понатаму разгледувајќи ги одговорностите на членовите на Ансарите во едно домаќинство, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Треба и самите да го свртите вниманието на Ансарите дека ако не обрнат внимание, тогаш нивните деца и семејството исто така ќе се оддалечат од Ахмадија Муслиманската Заедница и тоа ќе има негативно влијание врз нив. Треба да се потсетат дека тие како старешини ќе бидат одговорни во тој случај и ќе одговараат пред Бога. Значи, со љубов и мудрост постојано потсетувајте ги … Нашата работа е да ги потсетуваме луѓето како што сме поучени во Светиот Куран.”

На крајот од состанокот, Неговата Светост, исто така, охрабри повеќе членови да бидат вклучени во програми на Интернет и оние кои не се добро запознаени со современата технологија, да бидат обучени за да можат лесно да учествуваат во виртуелни настани.

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap