ВЕСТИ 

ЛИДЕРОТ НА ЛИБЕРАЛНИТЕ ДЕМОКРАТИ ЈА ПОСЕТИ BAITUL FUTUH ЏАМИЈАТА И СЕ СРЕТНА СО ДУХОВНИОТ ЛИДЕР НА АХМАДИЈА МУСЛИМАНСКАТА ЗАЕДНИЦА

Sir Vince Cable и Sir Edward Davey имаа средба со Хазрети Мирза Масроор Ахмад

На 5 јануари 2018 година, лидерот на Либералдемократите, пратеникот Sir Vince Cable ја посети џамијата Baitul Futuh каде што се сретна со духовниот лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, Петтиот Халифа, Неговата Светост, Sir Vince Cable. Исто така на средбата присуствуваше и пратеникот Sir Edward Davey.

За време на состанокот, што се одржа откако Неговата Светост ја предаде својата неделна проповедничка песна, Неговата Светост ја изрази својата тага за континуираното страдање на луѓето од Јемен, како резултат на континуираната војна. Неговата Светост рече дека се нанесуваат големи суровости, а милиони луѓе, вклучувајќи ги и малите деца, умираат од глад.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Постои хуманитарна криза која се случува во Јемен и затоа е потребен огромен напор да им се помогне на невините луѓе. Во таа смисла, Ахмади муслиманите се ангажираат во напорите да им обезбедат храна и неопходни продукти на луѓето според нашите дострели и способности. Имам надеж дека владите и политичарите, исто така, настојуваат да помогнат да се стави крај на страдањата на тие луѓе”.

Сметајќи дека ситуацијата е “трагична”, Неговата Светост продолжи:

“Големи суровости се случуваат во Јемен и треба да биде јасно дека суровоста е суровост, без разлика кој е сторителот. Така, оној што ги нанесува таквите страдања и неправди треба да биде осуден.”

За време на состанокот, Неговата Светост ја осуди трговијата со оружје во светот, за која рече дека ги разгоре војните низ целиот свет.

По прашањето на Sir Vince Cable ако имал каква било порака или тема за која би сакал политичарите да се фокусираат, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Мојата порака е секогаш иста – дека сите мораме да работиме за општото добро и мир преку љубов, сочувство и правда. Ова е голем предизвик на нашето време и не можеме да се откажеме”.

Исто така, за време на состанокот разговараа за сегашната состојба на британската и американската политика, како и континуираните последици на Брегзит.

По завршувањето на нивната средба со Неговата Светост, Sir Vince Cable и Sir Edward Davey направија кратка турнеја низ комплексот на Baitul Futuh џамијата заедно со Rafiq Ahmad Hayat, национален претседател на Ахмадија Муслиманската Заедница во Велика Британија.

Во интервју за MTA News по посетата, Sir Vince Cable рече:

“Многу е важно да имаме духовен водач од муслиманската вера (Хазрети Мирза Масроор Ахмад) овде во Велика Британија кој проповеда мир и хармонија. Многу е важно, како што мислам дека веројатно има многу британски луѓе кои биле наведени да веруваат дека исламот е насилен и има многу негативна перцепција за тоа, и мислам дека, како што вели Неговата Светост, е многу моќен противотров за тој поглед.”

Поврзани вести