Вести 

ЛАЈНА ИМИАЛАХ БАНГЛАДЕШ ИМАШЕ ЧЕСТ ДА ОДДРЖИ ВИРТУЕЛНА СРЕДБА СО СВЕТСКИОТ ДУХОВЕН ЛИДЕР НА АМЈ

„Ако Ахмади муслиманските жени се во можност да ги постигнат највисоките морални и духовни стандарди и да постигнат вистинска побожност, идните генерации на Ахмадија Муслиманската Заедница ќе останат засекогаш во сигурни раце“. – Хазрети Мирза Масроор Ахмад

На 14 ноември 2020 година, на Националната амила на Лајна Имаилах Бангладеш (Здружение на жени муслимани Ахмадија Бангладеш) и беше доделена виртуелна официјална средба со духовниот лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, Петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад.

Неговата Светост го водеше состанокот од неговата канцеларија во Исламабад, Тилфорд, додека членовите на Амила се приклучија од комплексот џамија Дарут Таблиг во Дака, кој служи како Национален штаб на Ахмадија Муслиманската Заедница во Бангладеш.

За време на едночасовниот состанок, членовите на Амила имаа можност да презентираат извештај за нивните оддели и да побараат упатства и насоки од Неговата Светост за низа прашања. Неговата Светост беше прашана како пораката за исламот може да се пренесе на другите луѓе во светло на ограничувањата на КОВИД-19.

Како одговор, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Поради ограничувањата на КОВИД-19, во многу земји, во моментов не е можно физички да се излегува и да се проповеда. Така, засега треба да барате други начини за ширење на пораката за исламот. Во овој период, една важна активност е ‘онлајн’. На пример, Лајна Имаила може да споделува исламски цитати или пасуси преку социјални мрежи.

Бог сака, ќе ви отвори нови врати во вашите напори да ги пренесете далеку и широко учењата на исламот. Така, дури и во овие околности, ако сте решени и подготвени да истражите нови патишта, постојат многу одржливи начини преку кои можете да ја пренесете пораката на исламот на другите на соодветен начин.“

Неговата Светост беше прашана за условите со кои се соочил тој и неговото семејство додека живееле во Гана во текот на 1970-тите и 1980-тите и како тој одговарал на сите предизвици со кои се соочувале.

На ова, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Едно лице треба да има целосна доверба во Семоќниот Аллах во сите околности и заради него, човекот мора да биде подготвен да се соочи со секој предизвик. Неизбежно е да се појават тешкотии од време на време, но човекот никогаш не треба да дозволи да има пречка во исполнувањето на своите верски должности и работа. Додека бевме во Африка, условите и околностите во кои живеевме може да се сметаат за тешки, но во секое време бевме решени да ги исполниме верските цели со кои бевме испратени во Гана.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

„Во такви тешки околности, обврска е сопругата да го поддржува сопругот, а сопругот да ја поддржува сопругата. На крајот на краиштата, сè додека имате доверба во Семоќниот Аллах, тогаш колку и да се тешки проблемите или предизвиците, тие никогаш нема да се покажат непремостливи. Ако искрената молитва останува ваш постојан придружник, Помошта на Алах секогаш ќе биде покрај вас. Секако, ако ја комбинирате молитвата со напорна работа, тогаш Алах ќе ви овозможи да го надминете секој предизвик што ве чека. Следствено, без оглед на се, едно лице никогаш не треба да стане безнадежно или да паничи.“

Како што се ближеше крајот на состанокот, Националниот садр (претседател) на Лајна Имаилах Бангладеш побара од Неговата Светост да даде порака за сите членови на Лајна Имаилах и Насират-ул-Ахмадија (Асоцијација на девојчиња) во Бангладеш.

Како одговор, Хазрети Мирза Масрур Ахмад рече:

„Прво, треба да им ги пренесете моите поздрави на „Асаламо Алаикум и Рехматулах и Баракатоху“ на сите членови на Лајна и Насират во Бангладеш. Дополнително, мојата порака до сите нив е дека треба да останат цврсти во својата вера под сите околности. Ако се појават искушенија и неволји, тие никогаш не смеат да ја ослабат или нарушат вашата вера во каква било форма. Секогаш кога ќе се соочите со каква било тешкотија, тага или грижа, треба да се поклонувате во молитва само пред Алах, семоќниот.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

„Освен тоа, треба цврсто да се заложите дека ќе се трудите да ја достигнете правдата и да ги обучите вашите деца така што тие ќе станат побожни и вистински верници. Секако, за да ги заштитите и да ги водите своите деца, од суштинско значење е да посветите големо внимание на сопствената морална и духовна состојба и да барате постојано да се подобрувате во овој поглед. Секогаш запомнете дека ако Ахмади муслиманските жени се во можност да ги постигнат највисоките морални и духовни стандарди и да постигнат вистинска побожност, тогаш идните генерации на Ахмадија Муслиманската Заедница ќе останат засекогаш во сигурни раце. Ова е вистинската цел и мисија на Лајна Имаилах и ова е мојата порака до сите членови на Лајна во Бангладеш и до членовите на Насират кои еден ден, Бог ќе посака, и самите да станат мајки.“

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap