ВЕСТИ 

КАНАДСКИОТ МИНИСТЕР АХМЕД ХУСЕН ГО ПОСЕТИ ДУХОВНИОТ ЛИДЕР НА АХМАДИЈА МУСЛИМАНСКАТА ЗАЕДНИЦА ВО ЛОНДОН

Хазрети Мирза Масоор Ахмад го пофалува канадскиот премиер Трудо за прифаќање на разновидноста

Неговата Светост вели дека во Пакистан нема да има промени, се додека екстремистичките свештеници и понатаму ја користат уличната моќ

На 21 јули 2018 година, канадскиот министер за имиграција, бегалци и државјанство, почитуваниот пратеник Ахмед Хусен ја посети џамијата Фазл, каде што се сретна со духовниот лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, Петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масоор Ахмад.

За време на состанокот, Неговата Светост и министерот Хусен разговараа за континуираните реперкусии на масовната имиграција во одредени западни земји во последниве години. Исто така се дискутираше за важноста на верската слобода, развојот на посиромашните нации и претстојните општи избори во Пакистан.

Министерот, исто така, ја пофали Ахмадија Муслиманската Заедница за нејзината континуирана посветеност на мирот и нејзиниот позитивен ангажман со другите заедници и групи. Тој ја изрази својата тага и осуда за нападот врз џамијата Ахмади во Сиалкот во мај 2018 година.

Во врска со религиозната слобода, Хазрети Мирза Масоор Ахмад рече:

“Сите народи мора да имаат право на верска слобода и владите не треба да се мешаат во личните верски прашања на своите граѓани. Сепак, тоа е причина за жалење што таквото мешање продолжува да се случува, особено во земјите во развој. Прогонувањето на Ахмади муслиманите во Пакистан е главен пример, додека сегашниот конфликт во Јемен во суштина е верски секташки конфликт. Така, има многу работи што треба да се направат за да се воспостави вистинска верска слобода во сите делови на светот.”

Хазрети Мирза Масоор Ахмад продолжи:

“Погрешно е да се прекршат религиозните права на секоја заедница, без разлика колку е мала и причина за длабоко жалење е што постои и религиозно прогонство дури и во одредени муслимански земји, и покрај тоа што Светиот Куран категорично вели дека не треба да постои присила во прашања на верата.”

Министерот Хусен го информирал Неговата Светост дека тој емигрирал во Канада во 1993 година од Сомалија. По ова, Неговата Светост забележа дека во период од една четвртина од влегувањето во нацијата како имигрант, сега е министер кој е одговорен за имиграција, бегалци и државјанство.

По ова, министерот Хусен изјави:

“Отсекогаш велев дека мојот развој во Канада повеќе говори за Канада отколку за личноста и ја одразува силата на нашиот имиграциски систем и средствата за интеграција. Луѓето во Канада се многу великодушни.”

Потоа, Неговата Светост зборуваше за потребата развиениот свет да им помогне на земјите во развој и во однос на хуманитарната помош и долгорочниот развој на инфраструктурата. Неговата Светост рече дека вистински напредок ќе биде направен само кога сите форми на корупција и неправда ќе бидат искоренети во земјите во развој.

За време на состанокот, Неговата Светост, исто така, ги пренесе своите најдобри желби на канадскиот премиер Џастин Трюдо ценејки го фактот дека канадскиот премиер ја прифаќа различноста и е толерантен за различни верувања и вери.

Состанокот заврши со дискусија во врска со претстојните политички избори во Пакистан.

По ова, Хазрети Мирза Масоор Ахмад рече:

“Додека останува мечот на фанатичките мулаи (свештеници) таму нема да има вистинска промена во Пакистан. Локалните политичари се плашат од Мула повеќе од својот Творец. Некои образовани и пристојни луѓе почнаа да ги креваат своите гласови против прогонот на Ахмади муслиманите, но мулците имаат голема улична моќ и ја користат за поттикнување на масите и задушување на гласови на разумот. На пример, пред неколку години гувернерот на Пенџаб, Салман Тасеер, беше застрелан и убиен откако зборуваше за одбрана на Ахмади муслиманите и за верските слободи. Свештениците го користат храмот на џамиите за загадување на умовите на луѓето.”

Поврзани вести