ВЕСТИ 

КАНАДА LAJNA IMAILLAH ГО ОДДРЖА ПРВИОТ ВИРТУЕЛН СОСТАНОК ПРЕДВОДЕН ОД ДУХОВНИОТ ЛИДЕР НА АХМАДИЈА ЗАЕДНИЦАТА

Хазрети Мирза Масроор Ахмад ја охрабри LAJNA IMAILLAH да го зголеми обемот на своите активности и напорите за пропагирање на вистинските учења за исламот

На 16 август 2020 година, Националната LAJNA IMAILLAH на Канада доби официјална виртуелна средба со духовниот лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад.

Неговата Светост го водеше состанокот од неговата канцеларија во Исламабад, Тилфорд, додека членовите на LAJNA IMAILLAH се приклучија на аудиториумот на Ахмади џамијата во Канада во Воган, Онтарио.

За време на едночасовниот состанок, членовите на LAJNA IMAILLAH имаа можност да презентираат извештај за нивните оддели и да побараат водство и упатства од Неговата Светост за низа прашања.

За да се осигури дека новите преобратеници во Ахмадија Муслиманската Заедница биле добро интегрирани, Неговата Светост наложила да се одржат состаноци и настани во кои неодамнешните преобратеници се охрабруваат активно да учествуваат. Понатаму, императив беше новите преобратеници да бидат поддржани и помогнати од другите членови на Ахмадија Муслиманската Заедница со чувствителност и предвид.

Покрај тоа, Неговата Светост рече дека треба да се вложат поголеми напори за ширење на вистинските и мирни учења на исламот преку теренски настани и преку култивирање лични контакти.

Неговата Светост, исто така, даде детални упатства во врска со моралното и религиозното образование на Ахмади муслиманите и рече дека LAJNA IMAILLAH има голема улога во овој поглед. Тој рече дека членовите на администрацијата LAJNA IMAILLAH треба да ги третираат сите членови со љубов и почит и да се стремат да создадат пријателства со помладите членови на LAJNA IMAILLAH.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Муслиманските мајки Ахмади треба да се обидат да развијат вистинско пријателство со своите деца, бидејќи тоа ќе им овозможи подобро да ги водат. Покрај тоа, членовите на LAJNA IMAILLAH исто така треба да воспостават пријателство со муслиманските девојки Ахмади и да ги водат. Советувајте ги да продолжат со какво и да сакаат образование, но истовремено потсетете ги дека засекогаш треба да се држат до ветувањето дека ќе им дадат предност на својата вера над сите светски работи. Најдобар начин да му се заблагодариме на Аллах Семоќниот за благословите што ги дал е да останеме цврсто приврзани за верата.“

Неговата Светост и наложи на LAJNA IMAILLAH Канада да одржи семинари и форуми на кои девојките и младите жени Ахмади муслимани ќе можат лесно да покренат какви било прашања што можат да ги имаат во врска со нивната вера и религија.

По состанокот, г-ѓа Аматул Салам, националниот претседател на LAJNA IMAILLAH Канада рече:

„Националното собрание на LAJNA IMAILLAH требаше да патува во Лондон за овој Мулагат на 27 март 2020 година, но поради ограничувањата на СОВИД-19, овој план беше ставен во мирување и се растаживме, но беше разбирливо. Меѓутоа, кога дознавме дека Хазрети Мирза Масроор Ахмад (Аллах нека биде неговиот помошник) не заборавил и ни дал можност да имаме виртуелен Мулакат, бевме надминати со возбуда и благодарност. Бевме многу воодушевени што Неговата Светост го имаше на ум нашето барање за Мулагат и преку благослов на Аллах Семоќниот, тоа стана реалност на начин на кој никој не можеше да го предвиди, Алхмедулила! Оваа виртуелна посета далеку ги надмина нашите очекувања и навистина беше како нашиот сакан Имам да седи со нас. Сите членови на Националното собрание LAJNA IMAILLAH се благодарни за оваа благословена можност.“

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap