ВЕСТИ 

ДУХОВНИОТ ЛИДЕР НА АХМАДИЈА МУСЛИМАНСКАТА ЗАЕДНИЦА ГО ОСУДУВА НАПАДОТ НА АХМАДИЈА ЏАМИЈАТА ВО СИАЛКОТ, ПАКИСТАН

Хазрети Мирза Масроор Ахмад вели дека Ахмади Муслиманите ќе продолжат да одговараат на сите форми на провокација и неправда со молитви и мир

Светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, Петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад остро го осуди нападот врз џамијата во Сиалкот, Пакистан, која припаѓа на Ахмадија Муслиманската Заедница, а кој напад беше извршен од локалните власти и локална толпа од стотици луѓе.

Говорејќи за нападот за време на неговата неделна петочна беседа од џамијата Baitul Futuh во Лондон, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече дека оние што ја нападнале џамијата тврделе дека дејствуваат во одбрана на исламот, сепак нивните дејства целосно се спротивставувале на учењата на исламот и се средства за кршење на светоста на еден Дом на Аллах. Тој рече дека нападот бил внимателно планиран и дека постои ризик од понатамошни напади врз Ахмадија Муслиманската Заедница во Пакистан.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Сега беше објавено соопштение во кое се изразува намера да се уништат повеќе џамии на Ахмадија Муслиманската Заедница. Лицето кое го направило ова соопштение го извршило Светиот Куран за сеќавање (Хафиз) и е поврзано со политичка партија во Пакистан. Меѓутоа, тој е Хафиз само во име, бидејќи е целосно лишен од вистинскиот дух на учењата на Светиот Куран.”

Неговата Светост, исто така, ги пофали оние луѓе во Пакистан кои го осудија нападот во џамијата во Сиалкот. Во оваа смисла, Неговата Светост особено го пофали женскиот член на пакистанскиот национален сенат кој отворено го осуди нападот.

Неговата Светост исто така забележа дека неодамнешната историја на Пакистан покажала дека оние што имале храброст да зборуваат за да ги одбранат Ахмади муслиманите неизбежно издржале заплашување и честопати биле принудени да ја откажат својата поддршка за Ахмади муслиманите.

Повикувајќи на мирен одговор на Ахмади муслиманите по последниот напад, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Секако, нашите чувства беа длабоко повредени бидејќи историското место од времето на основачот на Ахмадија Муслиманската Заедница, Неговата Светост, Хазрети Мирза Гхулам Ахмад, Ветениот Месија (мир над него) е повреден, запечатен и земен во полициска контрола. Сепак, нашиот одговор отсекогаш бил и секогаш ќе биде во согласност со Светиот Куран, во кој се вели: “Јас само се жалам на мојата тага и мојата болка до Аллах”.”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

“Иако сигурно имаме емоционална приврзаност кон тоа место, врската што ја имаме со Ветениот Месија (мир над него) не е ограничена само на физичките градби. Напротив, тоа е нераскинлива и вечна врска врз основа на следење на учењата на ветениот Месија (мир над него) и цврсто се приврзуваме на системот на духовниот Халифат.”

Поврзани вести