ВЕСТИ 

ДУХОВНИОТ ЛИДЕР НА АХМАДИЈА МУСЛИМАНСКАТА ЗАЕДНИЦА СЕ ОБРАТИ НА „HUMANITY FIRST” ПРВАТА МЕЃУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА

 

„Бидете таму за да ги избришете солзите на оние кои беа оставени со скршено срце и ранети” – Хазрети Мирза Масроор Ахмад

Светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, Петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад го одржаа главното обраќање на Меѓународната конференција за добротворната хуманост во саботата 3 март 2018 година.

На тридневната конференција, која се одржа во џамијата Baitul Futuh во Лондон, присуствуваа повеќе од 220 делегати од 27 земји ширум светот.

За време на воведниот збор, Хазрети Мирза Масроор Ахмад зборуваше за целите на човештвото пред се нагласувајќи ја својата мисија да им служи на оние на кои тоа им е потребно, “без оглед на каста, националност или боја”.

Неговата Светост рече дека конфликтот и нееднаквоста се шират низ целиот свет и дека голем дел од страдањата во светот се резултат на неуспехот на човештвото.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Во речиси секој дел од светот, немир, анксиозност и конфликт се во пораст. Голем дел од нарушувањето и страдањето е целосно направено од човекот и е директен резултат на погрешното однесување и неправдите што ги прават луѓето. Војните се водат, конфликтите еруптираат и се прават ужасни суровости … И на домашно ниво, и на меѓународно ниво, општеството станува сè поделено и фрагментирано.”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

“Катастрофалните природни катастрофи продолжуваат да се појавуваат низ целиот свет, предизвикувајќи хаос и предизвикувајќи неописливо опустошување и тага. Така, несомнено, светот во кој живееме е исклучително нестабилен и турбулентен.”

Неговата Светост рече дека човештвото треба да биде во првите редови за давање олеснување за сите оние кои страдаат.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Без оглед на причината за страдањето, ако тврдиме дека сме вистински муслимани, наша обврска и најважна должност е да им помогнеме на сите луѓе кои се соочуваат со тешкотии и се стремат да ги ублажат своите болки и страдања”.

Неговата Светост рече дека примарна аспирација за човештвото треба секогаш да биде “олеснување на физичките и душевните страдања на човештвото”. Тој ја опиша “услугата за човештвото” како својствен и основен дел од исламската вера.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Каде што луѓето се соочуваат со материјално страдање и лишување од секаков вид, човештвото прво треба да бара да биде во првите редови на обезбедување на помош. Без оглед на тоа каде во светот, или во кои заедници потекнуваат, човештвото прво треба да се стреми да им помогне на оние што се заглавени во сиромаштија или тешкотии. Ова е твојата мисија. Ова е твоја должност. Ова е твојата вера.”

Неговата Светост изјави дека самата основа на човештвото е поставена со цел да ја исполни исламската одговорност на несебичното служење на човештвото.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Секако, требаше да ја исполниме оваа цел да им служиме на другите несебично, за што е воспоставено човештвото. Ова е она што те издвојува од другите организации затоа што не служите во човештвото само заради твојата добра природа или како световна должност, туку вашата услуга е всушност барање и повикување на вашата вера.”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

“Исламот бара од нас да ги завоиме раните на оние кои се болни, да ги отстраниме стравотиите на оние кои се вознемирени и да покажувме љубов и сочувство без никаква желба за признавање или световна награда. Така, секаде каде што некое лице страда или се соочува со суровост, тоа е твоја должност да бидете таму за да им помогнете и да ги поддржите.”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад ги повика членовите на Humanity First да ги фокусираат сите свои способности кон подобрување на животот на оние кои се помалку среќни.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Во секое време, треба да ги искористиме нашите способности и вештини до највисоко, со цел да ги отстраниме тешкотиите на таквите невини луѓе и да ги утешиме оние што беа погодени од тага. Треба да бидеме таму за да ги избришеме солзите на оние кои беа оставени со скршено срце и ранети. Ние треба да бидеме таму за да им дадеме надеж на оние кои претходно беа безнадежни.”

Неговата Светост ги пофали хуманитарните проекти воспоставени од Humanity First во светот, вклучувајќи ги и болниците и медицинските кампови што ги водеше, како и чистата вода за пиење што ја обезбедуваше во оддалечени делови од светот.

Неговата Светост ја спомена болницата Насир, која ја изгради Humanity First во Гватемала, која наскоро ќе биде отворена. Тој наложи дека Humanity First прво треба да осигура дека болницата е одржлива и дека ја исполнува својата цел да му служи на човештвото.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Во Гватемала, Humanity First USA ја гради болницата Насир, која сега е блиску до завршување. Сепак, не мислам дека изградбата е крај, тоа е само крајот на почетокот. Сега, ќе треба да се здобијат со лекари, медицински сестри и друг персонал за да се осигура непречено функционирање на болницата, потоа да го исполни својот мандат и мисија да им служи на локалното население, обезбедувајќи им висококвалитетна здравствена заштита.”

Неговата Светост советуваше за важноста на понизноста. Тој рече дека успехот на Humanity First не е зависен од поединци, без оглед колку е талентиран или способен, туку поради благодатта и благословите на Семоќниот Бог. Тој рече дека оние што служеле во Humanity First треба да сметаат за голема привилегија да им служат на другите и да постапуваат по учењата на нивната вера.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Секогаш треба да се има предвид дека сите можности што треба да ги послужите се должат на благословите и благодетите на Аллах Семоќниот и затоа што ги следите вистинските учења на исламот како што не научил ветениот Месија (мир на него). “

Хазрети Мирза Масроор Ахмад понатаму изјави:

“Секој Ахмади муслиман кој служи во Humanity First треба да остане засекогаш благодарен на Аллах Семоќниот за можноста да служи и да ги добие Неговите благослови и награди”.

Завршувајќи го своето обраќање, Хазрети Мирза Масроор Ахмад се молеше:

“Се молам дека Humanity First продолжува да оди од сила до сила и ги исполнува своите цели да му служи на човештвото, без оглед на каста, националност или боја, низ целиот свет. Аллах може да ве награди сите вас за вашите искрени напори и да ви овозможи да ја зголемите вашата услуга за човештвото.”

Настанот заврши со тивка молитва предводена од Неговата Светост.

Поврзани вести