ВЕСТИ 

ДУХОВНИОТ ЛИДЕР НА АХМАДИЈА МУСЛИМАНСКАТА ЗАЕДНИЦА СЕ ОБРАТИ НА МЛАДИНСКИОТ ФОРУМ (WAQF-E-NAU IJTEMA) ВО ЛОНДОН

Хазрети Мирза Масроор Ахмад вели дека Вакф-е-Нау треба да стане “сјајна ѕвезда на Ахмадијатот”

На 25 февруари 2018 година, светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, Петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад се обрати на завршната седница на британскиот Национален вакф-е-Нау Иџтема (собир), настан што се одржа за машки членови на Ахмадија Муслиманската Заедница во Велика Британија, кои се заложија за живот за мирна служба на исламот.

Настанот се одржа во џамијата Baitul Futuh во Лондон и присуствуваа повеќе од 1600 луѓе, вклучително и над 1.400 членови на движењето Waqf-e-Nau.

За време на обраќањето, Неговата Светост зборуваше за високите морални вредности на Waqf-e-Nau кои треба да се стремеж за постигнување на морална и духовна револуција во себе и во поширокиот свет.

Неговата Светост рече дека бројот на момчиња Waqf-e -Nau во Велика Британија сега е над 3.200 и дека е доволно значаен за да предизвика позитивна духовна револуција во Ахмадија Муслиманската Заедница. Меѓутоа, Неговата Светост рече дека на членовите на Waqf-e-Nau им е потребно да го исполнат ветувањето дека ќе го посветат својот живот на нивната вера и да станат “сјајни ѕвезди на Ахмадијатот”.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“По обновувањето на Вашето ветување, слободно и независно, мора да бидете ментално подготвени за потребните жртви и да бидете подготвени да ги живеете своите животи во целосна согласност со учењата на исламот. Секој член на Waqf-e-Nau треба постојано да се плаши од Аллах во своето срце знаејќи дека Тој гледа сè што правиме.”

Со цел да се постигне духовна револуција и да се помогне во ширењето на учењата на исламот, Неговата Светост ја нагласи потребата Вакф-е-Нау да се приклучи на Џамиа Ахмадија, колеџ на Ахмадија Муслиманската Заедница за обука на Имами.

Неговата Светост додаде дека и останатите во другите области од светот исто така имале должност да го зголемат своето религиозно знаење со проучување на Светиот Куран, изреки на Светиот пророк Мухамед (мир на него) и книгите на основачот на Ахмадија Муслиманската Заедница, Хазрети Мирза Гхулам Ахмад, Ветениот Месија (мир на него).

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Сите вие, без разлика дали планирате да влезете во Џамија или не, мора да го прочитате дневниот весник на Светиот Куран и да се обидувате да ги прочитате неговите коментари, како и да ги проучувате зборовите на Светиот Пророк (мир на него) и книгите на Ветениот Месија (мир е врз него). Само тогаш ќе бидете во позиција да ги водите и морално да ги реформирате другите. Само тогаш ќе бидете вистински средства во нашите напори за ширење на мирно учење на исламот и морално да се реформираме. Само тогаш ќе бидете подготвени да ја играте својата улога во создавање вистинска духовна револуција во светот.”

Објаснувајќи ги вредностите кои Waqf-e-Nau треба да ги постигне, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Кога си млад, лесно може да се налутиш за мали работи, но како Waqf-e-Nau треба да го контролираш својот темперамент и да покажуваш трпеливост во секое време. Освен тоа, кога комуницирате со други луѓе, треба да зборувате љубезно и вашето однесување и начини треба да бидат примерни. Барајте начини да им помогнете и да им помагате на другите и да се обидете да ги решите нивните проблеми. Размислете за болката на другите луѓе како да е ваша и да ги утешите. “

Хазрети Мирза Масроор Ахмад понатаму изјави:

“Многу е лесно да се прикажува добро однесување пред неколку луѓе повремено или да се покажеш отворено за оние работи каде што немате личен интерес. Меѓутоа, вистинскиот тест лежи кога си лично заинтересиран или се соочувате со некои тешкотии. Во такви времиња е прикажан вистинскиот карактер и морални вредности на некоја личност, и така, како членови на Waqf-e-Nau, треба да останете искрени и добродушни во секое време и во сите околности.”

За време на обраќањето, Неговата Светост рече дека значителен дел од немуслиманите имаа заблуди и загрижености во врска со исламот, кои Waqf-e-Nau треба да се стремат да ги искоренат и дека треба да ги здружат напорите да покажат дека исламот е религија на мирот и сочувството.

Неговата Светост, исто така, рече дека Waqf-e-Nau треба да има извонреден однос со Khilafat-e-Ahmadiyya.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Повеќе од другите, членовите на Waqf-e-Nau треба постојано да бараат блискост. Треба да бидете примери за послушност и треба да се стремиме да ги разбереме и да ги исполниме сите упатства кои Халифата на времето им ги дал на припадниците на Ахмадија Муслиманската Заедница.”

Потсетувајќи на собирот за потребата од постигнување високи морални и духовни вредности, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Кога станува збор за моралот и духовноста, секогаш треба да се стремите кон напредок. Никогаш не мислете дека сте постигнале се што е потребно и дека сте ги исполниле вашите цели. Навистина, Ветениот Месија (мир над него) рекол дека вистинскиот верник никогаш не треба да се задоволи, но секогаш треба да се труди да го зголеми својот однос со Аллах Семоќниот и да ја зголеми праведноста. Ако го имате овој дух, тогаш Insha’Allah (Бог подготвен) ќе бидете успешни, бидејќи Аллах Семоќниот им помага на оние кои се постојано немирни во нивните напори да ја стекнат Неговата блискост.”

Неговата Светост рече дека Ахмади муслиманите треба да го гледаат Светиот Куран како “водечка светлина во секое време” и да ги базираат своите одлуки врз учењата на исламот.

Неговата Светост изјави дека Waqf-e-Nau се “идни амбасадори” на Ахмадија Муслиманската Заедница и така треба да ги постават најдобрите примери од детството за другите да ги следат.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Ако вашето однесување е во согласност со исламот, тогаш не само вие ќе имате корист, туку исто така ќе бидете средство за гордост за Ахмадија Муслиманската Заедница и ќе станете пример и за другите. Ако сте морални и искрени, другите луѓе природно ќе бидат привлечени кон вас и ќе бидете средство за инспирација за нив.”

Завршувајќи го своето обраќање, Неговата Светост се молеше за Вакф-е-Нау и рече:

“На крајот, се молам дека Аллах може да ви ја даде сета способност да го исполните светиот залог и обврзување што прво го направија вашите родители пред вашето раѓање. Можете сите да ги исполните своите должности и да бидете меѓу оние кои доведуваат до вистинска и вечна духовна револуција во светот.”

Настанот заврши со тивка молитва предводена од Неговата Светост.

Претходно, за време на Ijtema се одржаа разни работилници, академски натпревари и дискусии.

Поврзани вести