ВЕСТИ 

ДУХОВНИОТ ЛИДЕР НА АХМАДИЈА ЗАЕДНИЦАТА ГИ ПОВИКУВА МУСЛИМАНИТЕ ДА ГИ ПРЕЗЕМАТ СИТЕ ПРЕДВИДЕНИ МЕРКИ ЗА ЗАШТИТА ОД КОРОНА ВИРУСОТ

Хазрети Мирза Масроор Ахмад вели дека исламските учења бараат од муслиманите да одржуваат лична хигиена и да избегнуваат непотребен физички контакт

По избувнувањето на корона вирусот (КОВИД-19), духовниот лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад им нареди на Ахмади муслиманите да ги преземат сите мерки препорачани од здравствените власти за да помогнат во спречувањето на ширењето на вирусот.

Говорејќи во џамијата Баитул Футух во Лондон, за време на неговиот петочен проповед изнесен на 6 март 2020 година, Неговата Светост рече дека е потребно да се избегнат сите големи собири додека се шири корона вирусот и им наложи на Ахмади муслиманите да се воздржат од присуство во нивните џамии доколку развијат какви било симптоми поврзани со коронавирусот.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Многу е важно да се постапува по мерките на претпазливост што ги објавуваат здравствените власти. Треба да се избегнуваат големи собири и оние кои доаѓаат во џамија, исто така, треба да внимаваат. Ако некој покажува знаци на мала треска, грип или болка во телото, кивање или други симптоми, тогаш не треба да доаѓа во џамија. Џамиите имаат свои правила над луѓето кои ги посетуваат. Правило на џамијата е дека не смее никој да присуствува доколку на било кој начин  може да влијае на другите присутни во џамијата со заразна болест. Оние со заразни болести особено треба да се грижат да ги избегнат џамиите.“

Неговата Светост исто така советуваше дека луѓето треба да бидат исклучително свесни за хигиената во секое време. Тој рече дека рацете треба редовно да се мијат и рече дека исламските учења, доколку се следат правилно, воспоставиле многу висок стандард на чистота.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Лекарите советуваат дека треба редовно да се мијат рацете и да се користат хигиенски средства за раце. Ако нечии раце се валкани, треба да се избегнува контакт со лицето додека не се исчистат. Ова треба да се следи, но, независно, за нас како муслимани, ако некој се моли пет пати на ден, тој ќе ги мие правилно пет пати на ден своите раце и, меѓу другото, ќе ги измие со чиста вода рацете и носот, со што ќе ја намали потребата за други хигиенски средства.“

Неговата Светост рече дека Исламот потенцира дека во рамките на џамијата, треба да се избегнат сите работи што негативно влијаат врз другите и да се поддржува нејзината етика. Всушност, Неговата Светост рече дека светиот пратеник Мухамед (мир и благослов над него) рече дека сè што мириса лошо не треба да се носи во џамија.

Неговата Светост исто така рече дека некои влади и организации сега ги советувале членовите на јавноста да избегнуваат да се ракуваат со другите. Имајќи го предвид ова, Неговата Светост рече дека иако ракувањето со рака ја зголемува врската на братството меѓу луѓето, подобро е да се избегне тоа под сегашни околности.

Неговата Светост, исто така, истакна дека додека муслиманите често биле критикувани за избегнување на ракување со спротивниот пол, многу луѓе воопшто сега претпочитаат да не се ракуваат со другите луѓе и ги доведуваат во прашање западните конвенции за поздравување преку физички контакт. Тој рече дека кога муслиманите избегнуваат ракување, тие го прават тоа така што чувствата на другата личност не се повредени, но сега во пошироката јавност луѓето нагло ги отфрлаат отворените раце на другите луѓе.

Неговата Светост исто така ги повика Ахмади муслиманите да се молат за светот и рече дека светот треба да сфати дека мора да се сврти кон својот Творец.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Аллах Семоќниот најдобро знае како е распространет овој вирус. Се виде дека во оваа ера од доаѓањето на Ветениот Месија (мир на него) има експоненцијално зголемување на пандемијата, земјотресите, невремето и природните непогоди. Ако овој вирус е знак на прикажување на Бога, тогаш има голема потреба да се обратиме кон Бог за да се заштитиме од ефектите на вирусот.“

Поврзани вести