ВЕСТИ 

ДУХОВНИОТ ЛИДЕР НА АХМАДИЈА ЗАЕДНИЦАТА ПРЕДВОДЕШЕ ЕИД МОЛИТВА ВО ЛОНДОН

„Станете поцврсти во вашата вера и бидете свесни за исполнување на правата на едни со други. Ова е лекцијата што ја научивме од Еид на жртвувањето“- Хазрети Мирза Масроор Ахмад

Духовниот поглавар на Ахмадија Муслиманската Заедница, петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад, ја одржа проповедта на Ејд-ул-Ада на 12-ти август 2019 година од џамијата Бајтул Футух во Лондон.

За време на обраќањето, Неговата Светост зборуваше за суштината на вистинската жртва. Неговата Светост зборуваше и за целта да се жртвува животно и зошто муслиманите се советуваат да го сторат тоа за време на Еид-ул-Ада.

Неговата Светост го започна своето обраќање цитирајќи го поглавје 22, стих 38 од Светиот Куран, кој ги потсетува муслиманите за важноста да разберат зошто жртвуваат животно.

Објаснувајќи го стихот, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Бог Семоќен изјави дека праведноста е вистинската суштина што треба да ја поткрепи секоја жртва на животни што ги правиме. Ова е она што е сакано на Бога. Со физичката жртва, лицето што ја прави жртвата, изразува подготвеност да ги одземе сите свои лични желби за Бога … Тој што ја прави жртвата треба да земе лекција од овој чин на жртвување животно и да сфати дека и тој треба да биде подготвен да ги направи сите жртвување на неговите лични желби за поголема цел за постигнување на блискост и задоволство на Семоќниот Бог.“

Неговата Светост рече дека е важно муслиманите да ги реализираат и да научат по повод Еид-ул-Аџа – дека треба да бидат подготвени да им дадат приоритети на заповедите на Семоќниот Бог над сите лични желби. Неговата Светост исто така рече дека ако оваа Еида не успее да не потсети на оваа намена, тогаш тоа е како и секоја друга прослава и не би служела за нејзината вистинска цел.

Неговата Светост објасни дека духовното и физичкото е испреплетено и „паралелно“. И двете влијаат едни на други и ниту едно не може да се игнорира.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Овие физички жртви што ги правиме се таму за да го зацврстиме нашиот дух, за да сфатиме дека исто како што е жртвено ова животно за наше користење, вистински верник треба да биде подготвен да ја изврши секоја жртва, следејќи ги Божјите заповеди. Подгответе се и вашите физички и духовни жртви сами за да ги направите и да ги воздигнете своите стандарди за праведност.“

Неговата Светост објасни дека иако жртвувањето понекогаш може да биде предизвик, наградите за оние што го прават тоа заради Аллах никогаш не завршуваат.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Проблемите и грижите на оние што остануваат подготвени во секој момент да се жртвуваат заради Бога, се претвораат во среќа преку достигнувањето на задоволството на Семоќниот Бог.”

Неговата Светост ја истакна потребата Ахмади муслиманите да дадат висок морален пример за другите да ги следат и да бидат следбеници на Ветениот Месија (мир над него).

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Во денешно време, кога ќе ги прифатиме Ветениот Месија и Махди (мир над него), нам ни е должно да процениме дали манифестацијата и стандардот на секоја форма на нашите побожни постапки е рамноправна со стандардите поставени од придружниците на светиот пророк Мухамед (мир и благослов над него), или во најмала рака, ние настојуваме да ги достигнеме тие стандарди. Ако тврдиме дека сме заедница, тогаш мора да покажеме и извонреден пример.“

Неговата Светост објасни дека муслиманите мора да настојуваат да се ослободат од сите форми на злото и да ги заштитат правата и на Бога и на остатокот на човештвото, исто така.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад го цитираше Ветениот Месија (мир над него), кој рече:

„Аллах Семоќниот посакува единство да се рашири во светот и оној што ја предизвикува тагата на својот брат, прави неправда и измама, станува непријател на ова единство. Ако злобното дело не се искорени од срцата, невозможно е да преовладува вистинското единство. Вистинската праведност е да се заштити себе си од сите форми на зла.“

Кон крајот на проповедта, Неговата Светост им наложи на членовите на Ахмадија Муслиманската Заедница да се молат за разни луѓе, вклучително и на оние што биле мачени, пионерските мисионери кои ја ширеле пораката на Ахмадија Муслиманската Заедница, ширум светот, оние кои ги посветиле своите животи за услугата на исламот и оние кои беа прогонувани и затворени заради својата вера.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад ја заврши проповедта со следнава молитва:

„Нека Господ Семоќен ни овозможи да го трасираме патот на вистинската праведност, можеби оваа Еида на жртвување ни дозволува да го разбереме вистинскиот концепт на жртва и можеби ќе се обидеме да се очистиме од сите форми на зла. Нека ние, сфаќајќи ги сложените форми на праведност, се обидеме да го достигнеме задоволството на Семоќниот Бог и да бидеме пребројувани меѓу оние на кои им се дарува радост.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

„Нека Аллах Семоќниот помилува и ги покрие нашите недостатоци, помилуј нè и засили го секој од нас во нашата вера и верба. Може да видиме уште поголеми примери за успехот на исламот Ахмадија, вистинскиот ислам, за да можеме да ги видиме радостите на тој вистински ден на славење. Предавајте ги овие молитви постојано, станете поцврсти во вашата вера и внимавајте да ги исполнувате правата на едни со други. Ова е лекција што ја учиме од оваа Еид на жртвување, Аллах Семоќниот да ни овозможи да постапиме по тоа. Амин.“

По завршувањето на проповедта, Неговата Светост ги поздрави присутните со  „Еид Мубарак“ и завршува со тивка молитва.

Поврзани вести