ВЕСТИ 

ДУХОВНИОТ ЛИДЕР НА АХМАДИЈА ЗАЕДНИЦАТА НАЈСТРОГО ГО ОСУДУВА ЧИНОТ НА ПАЛЕЊЕ НА СВЕТИОТ КУРАН ВО МАЛМЕ

Хазрети Мирза Масроор Ахмад го осуди „чинот на омраза“ за време на состанокот со Националниот Мајлис Амила (извршен директор) на Ахмадија Муслиманската Заедница во Шведска, и повика на мирен одговор кон оваа провокација

На 29 август 2020 година, со членовите на Националното собрание Амила (Извршен одбор) на Ахмадија Муслиманската Заедница во Шведска беше оддржана виртуелна средба со Светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад.

Неговата Светост го водеше состанокот од неговата канцеларија во Исламабад, Тилфорд, додека членовите на шведската национална Амила присуствуваа на состанокот од комплексот џамија Махмуд во Малме.

За време на едночасовната средба, членовите на Амила имаа можност да презентираат извештај за нивните оддели и да побараат водство и упатства на Неговата Светост за низа прашања.

Додека зборуваше со Националниот секретар Таблиг, Неговата Светост најстрого ги осуди екстремно десничарските екстремисти кои запалија копија на Светиот Куран во Малме еден ден претходно.

Неговата Светост, исто така, јасно стави до знаење дека не е во ред муслиманите да одговараат на вакви ужасни и провокативни акти преку насилство или нарушување на мирот. Наместо тоа, на муслиманите им останува да ги едуцираат луѓето за вистинските учења на Куранот, така што антимуслиманските екстремисти да не можат да се обидат да го оцрнат исламот.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Вистината е дека повеќето луѓе во Шведска и другите западни земји остануваат несвесни за вистинското учење на исламот и ова им овозможува на екстремистите да ги извадат индивидуалните стихови од Светиот Куран целосно од контекст заради нивната лажна пропаганда. Луѓето кои вршат вакви омразни дејствија немаат никакво сознание за исламот или какви се вистинските услови утврдени во Светиот Куран за џихадот. Тие го игнорираат фактот дека Библијата има уште многу стихови што можат да се извадат од контекст и да се користат за да се оправда употребата на сила. Без оглед, Ахмади муслиманите се должни да ги воведат и да ги истакнат вистинските и мирни учења на исламот во секој град, така што луѓето ќе ја разберат реалноста на нашата религија.“

Обраќајќи им се на членовите на Националната Амила, Неговата Светост ги повика секој од нив да ја исполнат својата должност и постојано да го имаат предвид Куранскиот залог дека исполнувањето на заложбите и заветите е од најголема важност.

Неговата Светост рече дека членовите на Мајлис-е-Амила, без разлика дали служат на национално, регионално или локално ниво во рамките на администрацијата на Ахмадија Муслиманската Заедница, мора да дадат позитивен пример за другите Ахмади муслимани во сите погледи и да го практикуваат она што го проповедаат.

На пример, со цел да ги охрабрат другите кон служба, членовите на Мајлис-е-Амила треба самите да бидат први во редот за да волонтираат за ограничени периоди на посветена служба на Ахмадија Муслиманската Заедница (Вакф-е-Арзи) за време на која тие би можеле да се обидат да ја шират пораката за исламот преку Таблиг или да го поучуваат Светиот Куран на другите членови.

Неговата Светост исто така рече дека е императив обидите да се шират учењата на исламот да продолжат преку настани на Интернет сè додека не биде безбедно да се продолжи со јавни настани.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„За време на пандемијата КОВИД-19, Ахмадија Муслиманската Заедница во голема мера ги зголеми своите напори за ширење на исламот преку Интернет Таблиг. Секако, треба да се организираат повеќе настани на Интернет, во кои ќе бидат одговорени прашањата што другите можат да ги имаат во врска со исламот или на нашите учења.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

„Понатаму, треба да ги предупредуваме другите луѓе дека цврсто веруваме дека оваа пандемија треба да го сврти вниманието на човештвото кон Семоќниот Бог. Сите знаци укажуваат на фактот дека дури и по завршувањето на пандемијата ќе има светска економска криза што ќе резултира со зголемена конкуренција и ривалство меѓу народите. Ваквите тензии лесно можат да го отворат патот за понатамошни неправди и, не дај Боже, на крајот да се запалат и да доведат до војна и конфликт.“

Како што завршуваше состанокот, Неговата Светост ги потсети членовите на Мајлис Амила да ги исполнуваат своите должности со интегритет и со страв од Севишниот Аллах вграден во нивните срца.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Од локално ниво до национално ниво, сите носители на канцеларијата на Ахмадија Муслиманската Заедница мора да се обидат да ги исполнат своите должности и да постапат според раководството на Халифатул Месих. Ако работите со искреност, трудољубивост и понизност, тоа сигурно ќе доведе до успех и прогресија. Меѓутоа, ако сакате само да бидете носител на канцеларија за да постигнете престиж и не сте подготвени да работите со понизност или да соработувате со други, вие ќе бидете само причина за штета. Можете да измамите други луѓе, но никогаш не можете да го измамите семоќниот Алах и затоа секогаш запомнете дека Тој внимава на секое наше дело. Затоа, обидете се да ги искористите сите ваши способности и можности заради Него и се молам да е Аллах, семоќниот, ваш заштитник и водич. Амин.“

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap