ВЕСТИ 

ДУХОВНИОТ ЛИДЕР НА АМЈ ЈА ОТВОРИ НОВАТА ЏАМИЈА ВО ИСЛАМАБАД, ТИЛФОРД, ВЕЛИКА БРИТАНИЈА

Хазрети Мирза Масроор Ахмад ја предводеше историската молитва од Мубарак џамијата во Тилфорд

Ахмадија Муслиманската Заедница со задоволство објавува дека на 17 мај 2019 година, светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, Петтата Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад ја отвори новоизградената и убаво дизајнирана џамија Мубарак (Блажената џамија) и административен и станбен комплекс, во Исламабад, Тилфорд, Велика Британија.

Новата ера во историјата на Ахмадија Муслиманската Заедница започна кога Неговата Светост ја предаде својата неделна петочна проповед од џамијата Мубарак, која беше емитувана во живо низ светот на МТА Интернационал.

Пред да ја предаде петочната проповед, Неговата Светост отвори комеморативна плоча пред џамијата и објасни дека во согласност со практиката на Вториот Халифа на Ахмадија Муслиманската Заедница, тој ќе ги води собраните во благодарност до Алах Семоќниот. Оние што беа присутни беа исполнети со емоции, додека Ахмади муслиманите низ целиот свет се причестија во тие специјални моменти преку МТА Интернационал.

За време на неговата проповед, Неговата Светост зборуваше за причините за преместување на центарот на Ахмадија Муслиманската Заедница во Исламабад од Лондон и се молеше новата ера да донесе големи благослови и благосостојба за Ахмадија Муслиманската Заедница. Неговата Светост рече дека Ахмади муслиманите кои живееле во областа или кои ги посетувале мора секогаш да се обидуваат да се подобрат себеси и да го претстават вистинското мирно учење на исламот во светот преку новиот центар.

Неговата Светост се молеше за новата џамија да стои како одраз на џамијата Мубарак во Кадијан, Индија, која беше основана од страна на основачот на Ахмадија Муслиманската Заедница, Ветениот Месија (мир на него). Неговата Светост, исто така, објасни како неговото име беше инспирирано од откровение на Ветениот Месија (мир на него).

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Аллах да овозможи оваа џамија да биде одраз на џамијата Мубарак во Кадијан, да ги привлече Божјите награди и да биде благословена на сите начини. Кога се дискутираше за именувањето на оваа џамија, многу имиња дошле на ум, а некои од тие имиња беа предложени. Но, тогаш одеднаш дојде пред мене откровение на ветениот Месија (мирот врз него), што ме натера да ја именуваме така.”

Објаснувајќи ги арапските зборови на откровението, Неговата Светост го цитираше преводот што го дал Обединетиот Месија (мир на него).

 Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Преводот на откровението во зборовите на ветениот Месија (мир на него) е: ” Оваа џамија е извор на благослови, како и самиот благослов, и секој чин на благослов ќе се изврши во него.”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

“Аллах да ги овозможи молитвите на ветениот Месија (мирот врз него) што ги направил во Мубарак џамијата во Кадијан, и неговата желба за ширење и победа на исламот низ целиот свет, да стигнат и до оваа џамија. Оваа џамија и овој центар засекогаш да бидат извор на ширење на Божественоста и пораката на исламот низ Обединетото Кралство, Европа и сите земји во светот.”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад потсети дека и покрај тешките и немилосрдни прогонства со кои се соочува Ахмадија Муслиманската Заедница во одредени земји, Заедницата континуирано напредуваше и целиот напредок беше исклучиво благодарение на благодетите и благодатта на Аллах Семоќниот.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Поради законот во Пакистан, Халифатот на Ахмадија Муслиманската Заедница беше принуден да мигрира од Раба, Пакистан (во Лондон во 1984 година). Сепак, за да се грижиме за нашите потреби, Бог ги отвори вратите за напредок за нас уште повеќе отколку порано. Алах Семоќниот може да продолжи да го олеснува нашиот развој и напредок. Алах Семоќниот, преку оваа џамија и седиште, ни покажа многу повеќе и многу поголеми достигнувања, награди и благослови од она што нашите непријатели сакаа да ги украдат од нас.”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

“Напредокот на Ахмадија Муслиманската Заедница е преку благословите на Аллах Семоќниот. Ниту една светска влада не може да го спречи напредокот, ниту, пак, на Ахмадија Муслиманската Заедница и е потребна помош од некоја влада за нејзиниот успех. Додека ние се придржуваме до Семоќните заповеди на Аллах и настојуваме да го постигнеме задоволството, ќе продолжиме да просперираме и да бидеме приматели на овие благослови.”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад ја нагласи потребата Ахмади  муслиманите да го претстават на локалните жители во близина на Исламабад благородното учење на исламот преку нивните побожни дејства и да посветат особено внимание на исполнувањето на правата на локалните жители.

И покрај фактот дека Исламабад е основана подолго време, Неговата Светост сега рече дека просториите имаат многу поголемо значење со изградбата на новиот дел и затоа Ахмади муслиманите сега мора да бидат уште позагрижени од порано за удобноста на своите соседи .

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Сега мора да ги прикажете вашите најдобри примери уште повеќе отколку порано, и мора да оставите добар впечаток за соседите. Ако нашите соседи се вознемирени поради нашата бучава или неуредноста на нашиот сообраќај, или од било која друга причина, тогаш ние тука даваме погрешна порака до жителите. Во овој случај, ако не ја прикажуваме точната порака на исламот, нашата благодарност кон Аллах Семоќниот ќе биде бесмислени вербални искази. Благодарноста до Аллах Семоќниот бара нашите зборови и нашите постапки, нашите учења и дела да бидат едно и исто, не треба да кажеме нешто, а сепак да постапуваме поинаку.”

Изјавувајќи ја џамијата Мубарак како прва џамија за време на неговиот период на Халифатот, за време на Рамазан, Неговата Светост ги потсети на собранието Ахмади муслиманите да вложат конкретни напори во нивното обожавање и дејствување со цел да ги исполнат правата на џамија, и да се приближат кон Бога.

Неговата Светост рече:

“Мора да ја исполниш вистинската и мирна намера на џамиите, бидејќи само тогаш ќе ги добиеш наградите на Аллах Семоќниот. Мораш да го посветиш своето обожавање единствено заради Аллах Семоќниот, само тогаш ќе бидеш примател на Божјите награди. Ќе мораш да ги очистиш своите умови на световните мисли и амбиции, само тогаш ќе се повлече благодатта на Аллах врз тебе. Само кога овој напор е направен пет пати на ден, можеме да бидеме оние кои искрено се посветуваат на нашата вера заради Аллах Семоќниот.”

Говорејќи за важноста на Рамазан и потребата да се молат за континуираниот иден напредок на Ахмадија Муслиманската Заедница, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Додека ги користиме од овој благословен месец, молитвите се лесно прифатени од Семоќниот Бог, треба да се молиме за напредокот на Ахмадија Муслиманската Заедница и за исполнувањето на целта за која е новото седиште на Ахмадија Муслиманската Заедница основана во овој дел од светот. Молете се за ова.”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи:

“Овој нов центар на Ахмадија Муслиманската Заедница ќе продолжи да се шири и може да се зголеми популацијата на Ахмади муслиманите околу оваа област. Можеме да видиме луѓе да влезат во Исламот. Можеме да видиме крај на сите планови кои се спроведуваат против Ахмадија Муслиманската Заедница од страна на противниците на Ахмадијатот.”

Со зборови исполнети со емоции, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Да се отвори патот за нас да се вратиме во Раба и во Кадијан, кое е местото на живеење на Ветениот Месија (мир на него). Може да ни бидат отворени правците за Мека и Медина, бидејќи тие се градовите на нашиот господар и водач, Светиот пророк Мухамед (мир и благослови на него) и се вечни центри на исламот.”

Нагласувајќи ги карактеристиките на новата џамија, Неговата Светост рече дека може да прими до 500 луѓе, како и уште една повеќенаменска сала која располага со места за 1200 верници, има отворено место за обожаватели и затоа во џамијата и околните објекти можат да се сместат над 2000 луѓе.

Исто така, се изградени канцелариите на Калифатул Месих и одредени централни административни канцеларии, како и простории за домување и канцелариии за членовите на персоналот.

Поврзани вести