ВЕСТИ 

ДУХОВНИОТ ЛИДЕР НА АМЈ СЕ ЗАБЛАГОДАРИ НА ВЛАДАТА НА НОВ ЗЕЛАНД И ЈАВНА РЕАКЦИЈА ПО НАПАДОТ

“Се надевам дека муслиманските нации учат од овој модел на морал и секој ја игра својата сопствена улога во искоренувањето на сите форми на верска омраза” – Хазрети Мирза Масроор Ахмад

На 22 март 2019 година, светскиот духовен лидер на Ахмадија Муслиманската Заедница, петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад, го пофали одговорот на премиерот на Нов Зеланд, Јажинда Ардерн, Владата на Нов Зеланд и нејзината јавна осуда за терористичкиот напад врз Џамии во Крајстчерч минатата недела.

Завршувајќи ја неговата неделна петочна беседа од џамијата Baitul Futuh во Лондон, Хазрети Мирза Масроор Ахмад повторно ја изрази својата тага во врска со нападот.

Молејќи се за жртвите, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Многу невини луѓе, вклучувајќи ги и децата, беа маченици како резултат на верска и етничка омраза. Аллах да им се смилува на сите и да им даде трпеливост на ужалените.”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад продолжи да го поздравува непосредниот и сочувствителен одговор на Владата на Нов Зеланд и рече дека муслиманските влади треба да внимаваат и да научат од раководството на Нов Зеланд.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“На најдобриот и морален начин владата на Нов Зеланд, а особено нејзиниот премиер, одговори на овој напад и тоа е пример за пофалба. Тоа е реакција на највисокиот ред и се молам муслиманските нации да учат од овој модел на морал и секој да ја одигра својата улога кон искоренување на сите форми на верска омраза.”

Неговата Светост, исто така, ја пофали јавноста на Нов Зеланд за нивниот симпатичен и искрен одговор на оваа трагедија.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Јавноста (во Нов Зеланд), исто така, ја понуди својата целосна поддршка. Радио и телевизиски станици објавија повик за молитва (Адхаан) за време на петочната молитва, да покажат солидарност со муслиманите. Понатаму, многу немуслимански жени, вклучувајќи ги и христијаните, изјавија дека ќе носат шамии на главата како поддршка и емпатија. Аллах да ги прифати нивните побожни дејства.”

Неговата Светост, исто така, ја пофали верата и трпеливоста што ја покажаа муслиманите, кои ги изгубија блиските роднини и сакани во нападите на џамијата. Неговата Светост особено ја пофали извонредната стрпливост на една жена муслиманка која ја покажа во загубата на нејзиниот сопруг и син во нападот.

Завршувајќи го своето обраќање, Хазрети Мирза Масроор Ахмад најсилно ги осуди оние екстремистички муслимански групи кои повикуваа на одмазда. Тој објасни дека таквата одмазда ќе доведе само до еден маѓепсан круг на омраза и непријателство.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад се молеше:

“Алах Семоќниот може да ги искорени таквите екстремистички групи во муслиманскиот свет и може да се шири вистинското, мирно учење за исламот во светот.”

Поврзани вести