Вести 

Вакф-е-Нау жените и девојките од Маурициус имаа чест да оддржат виртуелна средба со духовниот лидер на АМЈ

За време на состанокот, Неговата Светост одговори на низа прашања во врска со религиозни и социјални теми

На 20 декември 2020 година, Светскиот поглавар на Ахмадија Муслиманската Заедница, Петтиот Халифа, Неговата Светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад оддржа виртуелен состанок преку Интернет со жени-членки на Вакф-е-Нау од Маурициус.

Неговата Светост го водеше состанокот од неговата канцеларија во Исламабад, Тилфорд, додека членовите на Вакф-е-Нау се приклучија од џамијата Дарус Салам во Роуз Хил, која служи како Национален штаб на Ахмадија Муслиманската Заедница во Маурициус.

Настанот започна со рецитирање и превод на стихови од Светиот Куран, проследено со песна и краток извештај во кој се наведени активностите на Вакф-е-Нау во Маурициус.

За остатокот од едночасовниот состанок, членовите на Вакф-е-Нау имаа можност да и постават на Неговата Светост серија прашања во врска со нивната вера и современите текови.

Неговата Светост беше запрашана во врска со Куранскиот стих дека „И не ги создадовме залудно небото и земјата и сè што е меѓу нив“ (поглавје 38, стих 28) и дека некои луѓе ја довеле во знак прашалник вредноста и придобивката на одредени живи суштества како на пр. инсекти.

Како одговор, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Алах не создаде ништо залудно. Ниту еден дел од создавањето не е бескорисен. На пример, отровот на скорпија е користен во одредени лекови. Истото важи и за змискиот отров, кој се користи во хомеопатијата. Постојат и други лекови кои се развиени со употреба на инсекти или суштества што инаку може да се сметаат за бескорисни. Значи, има доста работи кои иако можеби не ја разбираме нивната цел, Алах им вгради некоја цел и затоа ниту едно од Неговите творби не е бескорисно.“

Неговата Светост беше прашана за социјалните мрежи и дали е препорачливо младите девојки да им дозволат на своите пријатели кои не се Ахмади, да објавуваат заеднички фотографии на социјалните мрежи.

Како одговор, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Ако сте на возраст кога го не носите хиџаб и се фотографирате со вашите пријатели, тогаш треба да ги замолите да не ги објавуваат вашите фотографии на социјалните мрежи. За да избегнете ризик, обидете се да избегнете да се прават такви фотографии пред се, но каде што се направени, тогаш, како што реков, замолете ги пријателите да не ги објавуваат на социјалните мрежи. Ако тие се ваши добри пријатели, тие ќе го прифатат и почитуваат вашето барање.“

Друг член на Вакф-е-Нау праша како некое лице може да ја достигне љубовта кон Семоќниот Бог и да знае дека Бог е задоволен од него.

Како одговор, Хазрети Мирза Масрор Ахмад рече:

„Ако секогаш се покорувате на она што го рече Семоќниот Аллах, тогаш ќе ја стекнете Неговата љубов. Постојат стотици заповеди во Светиот Куран и затоа, ако ги следите сите, тогаш ќе ја достигнете љубовта кон Семоќниот Аллах. Ако правилно се поклонувате на Семоќниот Аллах, тогаш можете да ја достигнете љубовта кон Семоќниот Аллах. Меѓутоа, ако не му се покорувате, тогаш Алах не може да биде задоволен и среќен со вас.“

Неговата Светост беше прашана како децата треба да одговорат ако родителите ги дисциплинираат или казнуваат. Како одговор, Неговата Светост рече дека родителите не треба да ги караат своите деца за тривијални или мали работи и наместо тоа треба да ги водат своите деца со љубов и љубезност. Тој исто така изјави дека родителите треба особено да се однесуваат кон своите ќерки со нежност и нежен начин.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Ветениот Месија (а.с.) рече дека не сака родителите непотребно да ги караат своите деца за ситници. Наместо тоа, тој поучуваше дека тие треба да покажат трпеливост и треба да се молат за своите деца, Семоќниот Аллах да ги реформира и да ги отстрани нивните недостатоци и проблемите што ги имаат.“

Покрај тоа, Неговата Светост исто така рече дека децата, како што растат, исто така имаат одговорност да ги следат заповедите на Семоќниот Бог.

Друг Вакф-е-Нау ја спомна распространетоста на илегалната дрога во општеството и како животот на младите сериозно се повредува преку нивната употреба.

Како одговор, Неговата Светост изјави дека употребата на нелегална дрога е огромен социјален проблем низ целиот свет. Тој остро ги осуди наркокартелите и добавувачите како тотално неморални и изјави дека тие корумпираат општества ширум светот. Неговата Светост го изрази својот ужас од фактот што сега имаше дилери на дрога кои дури и ги заробуваа малите деца во крилото на нивните злосторства користејќи ги како мулиња за нивните незаконски активности.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Употребата на дрога е распространета насекаде во светот и е контролирана од голема мафија, која дури користи училишни деца да ја продаваат својата дрога. Тие им нудат мала количина на лекови бесплатно и кога ќе станат зависни, тогаш ќе ги прашаат: „Добро, ќе ви дадеме повеќе лекови бесплатно ако ги продадете за нас меѓу вашите колеги студенти или други“. Значи, општеството е сега целосно расипано. Нема морал во општеството. Не им е грижа што прават со своите деца и децата на нацијата.“

Хазрети Мирза Масроор Ахмад понатаму изјави:

„Значи, ние мора да бидеме многу будни и родителите мора внимателно да ги следат своите деца и да ги советуваат своите деца за опасностите од лошо друштво и главната работа е да се молиме за вашите деца никогаш да не бидат вклучени во ваков вид опасни навики. Понатаму, ако запознаете некое лице вклучено во такви активности што уништува животи на деца, тогаш треба да ги известите засегнатите органи да преземат мерки против тие луѓе. Родителите треба да бидат многу внимателни и будни во однос на своите деца и нивните секојдневни активности, а потоа да се молат за нив.“

Додека состанокот се приближуваше кон крајот, еден член на Вакф-е-Нау ја праша Неговата Светост како да се осигура дека духовната состојба на една личност никогаш не опаѓа или не се повлекува.

Како одговор, Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

„Понудете му на Истигфар – барајќи прошка од Семоќниот Аллах – постојано. Побарајте помош од Алах. Се молиме за неговата помош. Жестоко молете му се штом стекнете одреден духовен статус, никогаш да не се вратите назад. Понудете ги петте дневни молитви со регуларност, бидејќи Аллах, Семоќниот, рече дека секојдневните молитви се најдобриот извор за одржување на човекот безбеден и ослободен од штетните ефекти на светското, материјалистичко општество. И секогаш кога некоја лоша мисла ќе ви влезе во умот, секогаш запомнете дека Семоќниот Алах ве надгледува и дека секое ваше дело е следено од Него.”

Поврзани вести

Share via
Copy link
Powered by Social Snap