ВЕСТИ 

АЛ ХАКАМ ВЕСНИКОТ РЕСТАРТИРАН ОД ДУХОВНИОТ ЛИДЕР НА АХМАДИЈА ЗАЕДНИЦАТА

Хазрети Мирза Масроор Ахмад повторно го стартуваше весникот од џамијата Баитул Футух (Baitul Futuh)

Ахмадија Муслиманската Заедница со задоволство објавува дека на 23 март 2018 година, светскиот духовен лидер на Ахмадија Заедницата, петтиот Халифа, Неговата светост, Хазрети Мирза Масроор Ахмад го стартуваше весникот “Ал Хакам”.

Отсега, Ал Хакам ќе служи како неделен англиски весник за членовите на Ахмадија Муслиманската Заедница и ќе има за цел да ги снабди Ахмади муслиманите со историски и современи содржини во врска со вистинските учења на исламот.

Неговата светост официјално го стартуваше весникот од џамијата Баитул Футух (Baitul Futuh), откако претходно објави дека повторно ќе почне со работа за време на својата петочна проповед.

Хазрети Мирза Масроор Ахмад рече:

“Би сакал да објавам некои добри вести во врска со повторното стартување на весникот” АЛ-Хакам “, кој првпат беше објавен во Кадијан и подоцна беше рестартиран во 1934 година, но за многу кратко време. Весникот сега се пренесува од Велика Британија на англиски јазик. Овој весник беше првиот весник започнат во времето на Ветениот Месија (мир на него).”

Хазрети Мирза Масроор Ахмад понатаму изјави:

“Сега кога повторно се рестартира, се молам Аллах да му овозможи на Ал Хакам постојано да се објавува. Бидејќи се објавува на англиски јазик, луѓето што зборуваат англиски треба да извлечат колку што е можно повеќе корист од оваа публикација.”

Весникот ќе биде во печат, а неделните изданија, исто така, ќе бидат достапни онлајн секој петок на www.alhakam.org.

Ал Хакам за прв пат го основал основачот на Ахмадија Муслиманската Заедница, Хазрети Мирза Гхулам Ахмад, Ветениот Месија (мир на него) во 1897 година, а по неговото повторно започнување во 1934 година остана во публикација до 1952 година.

Поврзани вести